pixabay.com

Prekomeran uvoz vode i drugih bezalkoholnih pića u BiH, skok cena sirovina i energenata za proizvodnju, kao i prošlogodišnja zatvaranja sektora ugostiteljstva i hotelijerstva usled pandemije koronavirusa samo su neki od problema proizvođača ovih pića, zbog čega će doći do vrtoglavog rasta cena ovih proizvoda u BiH.

Na ove probleme upozorili su u petak na sednici Grupacije proizvođača bezalkoholnih pića i vode pri Spoljnotrgovinskoj komori BiH, kojoj su prisustvovale vodeće kompanije iz ove oblasti industrije, a čija je osnovna delatnost proizvodnja bezalkoholnih pića i vode.

Za “Nezavisne novine” iz kompanija koje se bave ovom vrstom proizvodnje poručili su da će, zbog problema sa kojima se oni suočavaju, a to su u prvom redu visoke cene sirovina i ambalaže, biti prinuđeni da podignu i cene svojih proizvoda.

Marinko Dokić, komercijalni direktor kompanije “Spektar drink”, kazao je da možda i najveći problem proizvođačima ovih napitaka trenutno predstavlja snabdevanje sirovinama.

– Sirovine su skuplje tri puta, svi lanci snabdevanja su poremećeni, a cena ambalaže je takođe porasla – rekao je Dokić, ističući da im skoro svaki dan dobavljač podiže cene, zbog čega će uzročno-posledično doći i do poskupljenja njihovih proizvoda.

Naveo je da će zbog svega toga u ovoj grupaciji doći do vrtoglavog rasta cena bezalkoholnih pića i vode.

Dodao je da su problemi u vezi s akcizama na ove proizvode, kao i problem prekomernog uvoza, nešto sa čime se ovi proizvođači suočavaju već desetak godina, pa ne predstavljaju ništa novo.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO BiH), u prvih devet meseci ove godine u BiH su uvezena 40.993.563 kilograma vode, kao i gaziranih sokova, u iznosu od 20.085.860 KM.

Bezalkoholna pića i voda u BiH se najviše uvoze iz Srbije, Hrvatske i Slovenije, dok se ovi proizvodi iz BiH najviše izvoze u Hrvatsku, Crnu Goru i Srbiju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here