EPA/LUDOVIC MARIN
Bil Gejts

Bil i Melinda Gejts, jedan od najbogatijih parova sveta, koji su i osnivači najveće svetske privatne fondacije, „teške“ preko 50 milijardi dolara, odlučili su da u budućnosti najviše novca ulažu u borbu protiv klimatskih promena i ravnopravnost polova.

Osnivač „Majkrosofta“, inače drugi najbogatiji čovek na svetu, u pismu povodom 20 godina rada fondacije, naveo je da su klimatske promene trenutno najvažnija tema za njega, dok je za njegovu suprugu to položaj žena i ravnopravnost polova.

Njihova fondacija planira da ulaže u nove tehnologije za smanjenje emisije zagađenja, uključujući i ideje koje bi siromašnijim zemljama omogućile prelazak na izvore energije koji ne zagađuju. Takođe, kako su naveli, fokus im je i na pomoći da se osetljive grupe, kao što su mali poljoprivrednici, prilagode klimatskim promenama.

„Borba protiv klimatskih promena zahtevaće istorijski visok nivo globalne kooperacije, rekordan broj inovacija u svakom sektoru ekonomije, široku primenu postojeće čiste energije, kao što su sunčeva ili energija vetra, kao i napore da radimo zajedno sa ljudima koji su najranjiviji kada je u pitanju globalno zagrevanje“, napisao je Gejts.

Fondacija Bila i Melinde Gejts trenutno raspolaže sa više od 47 milijardi dolara i do sada je podržala projekte vredne 50 milijardi dolara. Glavne teme kojima se do sada njihova fondacija bavila bile su zdravstvo na globalnom nivou i obrazovanje u SAD.

Kako je navela Melinda Gejts, pored klimatskih promena, fondacija će se baviti i podrškom ženama kako bi preuzele više liderskih mesta u vladinom sektoru, finansijama i u zdravstvu. Takođe, pružaće podršku ženama da se suprotstave neplaćenom radu ili nasilju nad ženama.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here