Tanjug
Vladimir Bilčik

Poslanik Evropskog parlamenta Vladimir Bilčik rekao je večeras na televiziji N1 da su evrointegracije Srbije nalik na igračku jo-jo, sa usponima i padovima, i da Srbija, ukoliko želi da se priključi Evropskoj uniji “mora da bira i izabere”.

– Rusija je krenula putem agresora i napala je Ukrajinu. Brutalno je ubila na hiljade ljudi… Srbija mora da zapita sebe, da li želi da bude deo evropskog sveta ili želi da bude država koja je bliska Rusiji. Izbor je jasan – istakao je Bilčik prilikom uključenja iz Brisela.

Prema njegovim rečima, “izgleda kao da su evropske integracije bile kao neka vrsta jo-joa u Srbiji – usponi i padovi, usponi i padovi”, a “tipičan primer je uskađivanje sa spoljnom i bezbednosnom politikom” Evropske unije.

Bilčik je ocenio da je Srbija ;današnjim Izveštajem Evropske komisije dobila jasnu poruku.

– Danas je bio veliki dan za proširenje. Čuli smo sve izveštaje o svakoj zemlji, uključujući Srbiju. Osnovna poruka je da je Srbija napravila strateški izbor, taj izbor je napravljen pre više godina, o priključenju Evropskoj uniji, i u ovim teškim geopolitičkim vremenima, posebno posle brutalne agresije Rusije na Ukrajinu, očekujemo da Srbija napravi jasan izbor… I sankcije protiv Rusije su ključno pitanje koje dominira razgovorom – kazao je Bilčik.

Takođe je rekao da procesu pristupanja nije jednoznačan proces, i da postoje druge oblasti u kojima se očekuje da Srbija napravi pomak.

– To su vladavina prava, pravosudna reforma, strukturne podele u energetici, zaštita životne sredine i medijske slobode… Jasno je da nismo imali nikakav suštinski napredak. Zašto je to tako? U Srbiji su održani izbori u aprilu, još uvek čekamo novu vladu, sa jasnim mandatom i jasnim prioritetima. Nadamo se da će Evropa među tim prioritetima imati odlučujuće mesto. Imajući to u vidu, očekujemo da će Srbija sarađivati”, rekao je Bilčik i naglasio da je ona “jedina zemlja kandidat na Zapadnom Balkanu koja se nije uskladila sa sankcijama Evropske unije.

Kao napredak, Bilčik je istakao to što je opozicija ušla u srpski parlament i dodao da mu je drago što je EU u tome pomogla kroz međustranački dijalog.

Prema njegovim rečima, “Srbija mora da se promeni” kako bi ušla u Evropsku uniju, kao i druge zemlje kandidati koji su se promenile u prošlosti.

– Srbija treba da, pored usklađivanja sa vrednostima i stavovima Evropske unije, mora da se pozabavi fundamentalnim pitanjima javne politike. Pročitao sam da je Beograd ove nedelje među najzagađenijim gradovima na svetu. A to je takođe evropski izbor… jer ako želite da imate modernu, čistiju i prosperitetniju Srbiju morate sprovesti reforme i sarađivati sa Evropskom unijom, tako da investicije dođu u većim iznosima – dodao je Bilčik.

Na pitanje da li su sankcije Rusiji direktni uslov za napredak u pridruživanju Srbije EU, on je odgovorio:

– Ne. Možete da napredujete kada je reč o pravosudnim reformama, kao i na nekim poglavljima koja su otvorena prošle godine. Puno je stvari koje se mogu uraditi u parlamentu i pre nego što Srbija usvoji sankcije. Ali, u ovom trenutku, radi otvaranja novih klastera, potrebne su sankcije. To je jedno od pitanja koje će Evropski parlament i Evropska komisija detaljno proučiti. Ovo je trenutak da se napravi izbor.

4 COMMENTS

  1. i 19 nato drzava su bili agresori 1999 godine kada su bacili bombe i oni su ubili neduzne civile a potom rezulucujom 1244 taj agresor usao u srpsku zemlju da vrsi i da vidi i zasttiti celokupan narod koji je ziveo na kosovu agresor je zajedno sa banditima i kriminalcima ucestvovao o proterivanju srba i nealbanaca sa srpske zemlje ispred njihovih ociju divalaci su porusili sve sto je bilo srpsko pa cak i mrtvima mira nisu dali i dan danas 23 godine vratili se nisu na svojim ognjistima srbi romi po najvise to oni znaju prave se glupi i tupi da li ce ove istine biti ikada koliko srba roma ima na kosovu danas koliko njih bilo pre bombardovanja srpske zemlje 1999 godine potrcko naredjuje SRBIJI I SRBIMA DA UVEDE SANKCIJE RUSIJI I RUSIMA

  2. Србија је изабрала и јасно то рекла целом свету. Шта није јасно??? Да нацртамо !?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here