Tanjug
Vladimir Bilčik

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik kaže da je EP posvećen pristupanju u Srbije EU, da je to jasan i nepromenjen stav.

Dodaje takođe da Parlament insistira na tome da se kredibilna perspektiva proširenja zasniva na političkoj volji, održivim naporima i nepovratnim reformama u svim oblastima, posebno u vladavini prava i posvećenosti evropskim standardima i vrednostima.

– Ukupna brzina napretka Srbije ka EU zavisi od vladavine prava, punog usklađivanja sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU, uključujući sankcije protiv Rusije, kao i od normalizacije odnosa sa Prištinom. Ovo nisu novosti za naše partnere u Srbiji – poručio je Bilčik.

Govoreći pred Evropskim parlamentom, koji bi sutra trebalo da usvoji izveštaj o Srbiji Bilčik je poručio da se pred Srbijom nalaze izazovi koji su ”bili prisutni i na početku pristupnih pregovora”, a koji se tiču borbe protiv organizovanog kriminala, poboljšanja izbornih uslova i medijskog okruženja, te napretka na putu evrointegracija.

Bilčik je pozdravio objavljivanje zvaničnih rezultata izbora u Srbiji, ali i ukazao da se u situaciji velikih geopolitičkih preokreta, socijalnoekonomskih problema u Evropi i rata u Ukrajini, Srbija nalazi bez vlade i da je izgubljeno značajno vreme za donošenje strateških odluka.

– Pristupanje EU je strateški prioritet Srbije. Moramo da vidimo da se tako i tretira od strane političke elite u Srbiji. Vreme je za Srbiju da krene ka EU, a ne u stranu – poručio je Bilčik.

Izvestilac EP za Srbiju je pohvalio napredak zemlje u procesu usvajanja ustavnih amandama, kao i korak napred učinjen na apriliskim izborima koji će voditi ka nacionalnom parlamentu sa više pluralizma.

– Postoji jasan put za napredak Srbije na EU putu. Lopta je sada u rukama novog rukovodstva i nove vlade – zaključio je Bilčik.

8 COMMENTS

  1. Makedonija je promenula i ime i prezime (kao sto ste trazili) i corak! Necete ni da razgovarate sa njima, lazovi! Srbija nece u EU, a da nas prevarite nemozete! Idite vi svojim putem, a mi cemo svijim! Zivela SRBIJA!

  2. poboljašnje izbornih uslova (čitaj – izaberite one koje hoće ambasadori sa Zapada)
    poboljšanje medijskog okruženja (čitaj – ukidanje slobode medija i jednoumlje u informisanju protiv Istoka)
    borba protiv organizovanog kriminala (čitaj-oslobodite Hrkalovićku, Belivuka i društvo, Stefanovića u vladu)
    pristupanje EU je strateški prioritet Srbije (čitaj – NATO baze na teritoriji Srbije su prioritet EU)
    posvećenost evropskim standardima i vrednostima – (čitaj -uzmite Ukrajnskog ambasadora u Nemačkoj za savetnika – on najbolje zna šta su danas EU vrednosti)
    Zaključak: 51% gradjana Srbije je protiv ulaska u EU. I šta ćemo sad?

  3. Štap sve duži a šargarepa sve manja
    Srbija🇷🇸Mora gledati svoj interes
    To je jedina opcija
    Ako smijem da kažem
    Bez jake Srbije 🇷🇸nema Republike Srpske, Kosova i Metohije,
    Srba u Crnoj Gori, Srba u Hrvatskoj, Srba u Sloveniji, Srba u Makedoniji
    Srba u Albaniji, Srba u Mađarskoj, Srba u Rumuniji, Srba u Bugarskoj
    🇷🇸🇷🇸🇷🇸

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here