Kosovo online
Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik, rekao je danas da pregovori sa Srbijom neće biti zamrznuti, ali je ukazao na značaj usklađivanja spoljne politike Beograda sa EU.

Bilčik je objasnio da amandman na izveštaj EP o proširenju Unije, kojim se dalje napredovanje Srbije na putu ka EU uslovljava uvođenjem sankcija Rusiji, ne predstavlja pritisak na Beograd, već da pokazuje da se od Srbije očekuje da potvrdi svoj izbor za članstvo u Evropskoj uniji.

“Srbija treba da bude na strani pobednika”

On je napomenuo da ima mnogo posla u okviru već otvorenih poglavlja na kojem može da se napreduje, uključujući rad na Klasteru četiri o energetici i životnoj sredini, gde, kako kaže, EU može da pomogne u popravljanju kvaliteta vazduha u Srbiji i energetskoj tranziciji zemlje.

– Međutim, za otvaranje novih poglavlja i klastera, biće potrebne vrlo jasne odluke Srbije. Da bi pregovori o članstvu Srbije zaista napredovali, potreban nam je jasan signal da je Srbija ozbiljna kad govori o svom evropskom putu i da radi s nama. Zato je usklađivanje sa spoljnom politikom kritično pitanje – rekao je Bilčik za RTS.

Ocenio je da je Evropa ta koja može da pomogne građanima Srbije da ostvare prosperitetniju budućnost za sve građane, a ne Rusija ili Kina.

– Želimo da Srbija učini pravi izbor. Ovo je period kada se piše istorija Evrope. Rusija gubi ovaj rat, Evropa će pobediti i želimo da Srbija bude na strani pobednika – poručio je Bilčik.

Komitet za spoljnu politiku Evropskog parlamenta juče je usvojio amandman na izveštaj EP o proširenju Unije, čiji je autor hrvatski socijalista i evropski poslanik Tonino Picula, a kojim se dalje napredovanje Srbije na EU putu uslovljava uvođenjem sankcija Rusiji.

Izveštaj o proširenju bi trebalo da bude usvojen konačno u formi rezolucije Evropskog parlamenta na plenarnoj sednici u novembru. Rezolucija nema obavezujuću snagu, već će kao preporuka biti poslata Evropskoj komisiji i zemljama članicama.

2 COMMENTS

  1. Али обећали сте прекид преговора… Вама се стварно не сме веровати!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here