youtube/Braňo Závodský Naživo
Vladimir Bilčik

Novi izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik, koji uskoro dolazi u prvu posetu Srbji u okviru delegacije koja će posredovati u dijalogu vladajućih partija i opozicije, izjavio je da je njegov najvažniji cilj da pomogne da se to ostvari.

U intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE), on je dodao da je svestan postojećih teškoća i podela, a koje su se na neki način produbile na srpskoj političkoj sceni.

Zato je “moj najvažniji cilj da slušam veoma pažljivo, i na osnovu onoga što čujem da pokušam da utvrdim kako mi možemo najbolje podržati funkcionalnije odnose između Vlade i opozicije u srpskom parlamentu. Ali, takođe, i šire gledano u susret parlamentarnim izborima u Srbiji naredne godine”, rekao je Bilčik.

Povodom primedbi na stanje medijskih sloboda u Srbiji, on je podsetio da je sloboda medija uvek bila vrlo važan deo kriterijuma Evropske unije koje treba ispuniti u pristupnom procesu..

– Medijske slobode nešto su za šta moramo da se borimo širom Evrope i na šta moramo posebno da pazimo u današnjem vremenu u kojem se suočavamo sa širenjem lažnih informacija na Zapadnom Balkanu, uključujući i Srbiju – istakao je Bilčik i dodao da su medijske slobode jedan od ključnih uslova za napredak Srbije u evrointegracijama.

On je ponovio da u procesu pristupanja Evropskoj uniji u osnovi postoje dva velika uslova koje Srbija mora da ispuni – jedan je postepeno, ali ubedljivo ispunjenje političkih, zakonskih i ekonomskih kriterijuma koji se tiču značajnih unutrašnjih reformi.

Drugi je, naveo je, naravno, paralelni i kontinuirani dijalog koji će rešiti buduće odnose Srbije i Kosova.

– Tokom prošle godine teško da smo videli ikakav napredak u tom procesu i nadam se ćemo u narednim mesecima i posebno naredne godine videti nekakav napredak u dijalogu koji se vodi na najvišem političkom nivou, ali prvo moramo da ga ponovo pokrenemo, sa novim političkim vođstvom u Prištini – rekao je Bilčik.

Izvestilac EP je za RSE govorio i o ulozi SAD u dijalogu, ocenivši da je ona veoma važna, kao i da je bitno da se obezbedi konstruktivna saradnja Vašingtona i Brisela da pomognu Beogradu i Prištini da obnove dijalog i da se dođe do obostrano održivog rešenja.

Bilčik je ponovio i stav da Srbija pre nego što počne proces njenog učlanjenja u EU mora da okonča nedavno potpisani sporazum sa Evroazijskom unijom (EAEU).

– Mora postojati u sporazumu klauzula o izlasku. I pre nego što Srbija bude spremna za ulazak u EU, taj trgovinski sporazum mora prestati da postoji. Dakle, to će biti jedan od uslova za puno članstvo Srbije u EU. Usaglašenost po pitanju carinske unije i sa EU politikom izvoza je osnovni preduslov članstva. Tako da Srbija mora uskladiti svoju spoljnotrgovinsku politiku – ističe Bilčik.

On je rekao da to važi i za odnose Srbije s Rusijom, jer je članstvo u EU politički izbor, koji sa sobom nosi značajne ekonomske konsekvence.

– Izazovi koji su pred Zapadnim Balkanom u ovom trenutku vezani su za potrebu fer, demokratske diskusije, zasnovane na činjenicama. Moramo biti veoma ozbiljni po pitanju toga kako analiziramo činjenice u razgovoru o EU članstvu i kako se borimo protiv dezinformacija. To je posebno bitno u diskusiji o vezama Srbije i Rusije, o političkim i posebno ekonomskim vezama – rekao je Bilčik.

On je naveo da su veoma jasne činjenice, i da se to mora podvući kada se govori o evropskoj perspektivi Srbije, odnosno srpskoj ambiciji da se priključi EU.

– Kao što sam rekao, to je pitanje izbora, a taj izbor takođe podrazumeva da će budući odnosi između Srbije i Rusije biti drugačiji i zasnovani na pravilima koji su zajednički za EU. Zajedničku EU trgovinsku politiku i spoljnu politiku – zaključio je Bilčik.

4 COMMENTS

  1. Sta vi iz Brisela trazite od Srbije dlaku u
    jajetu i tu dlaku rascijepati na pola. Dosada
    samo obecavali i trazili ,dase ispune sva
    poglavljatoje skoro vec gotovo. Sada je
    doslo na rad da Srbija mora priznati, svoju
    svijetinju kao nezabisnu drzavu. Ne to Serbia
    nesmije dozvoliti, takvom ucjrnom Srbija bez
    Kosmeta je sakata, slijepa i ponizena zauvijek.
    Srbija je slobodna i nezavisna i demokratija drzava , gospodine Bilcik vi ni vasi saveznivici
    da zapada nemozete odluciti sudbinu Srbije.

  2. Ma nemoj!! Srbija je slobodna demokratska zemlja i moze da ekonomski saradjuje sa samim djavolom ako to hoce.
    Vi bi da malo ucenjujete, sta da radimo ili ne, sta mozemo ili sta treba da prekinemo ili sta smemo ili sta nesmemo . ” Vi kurve evropske” cutite kad je pitanje clanstva a sad se javljate sta mi da radimo i sa kim da saradjujemo. Uclanite nas u EU pa onda pricajte a do tada zatvorite vase lazljive gubice. E, da EU je tako i tako pokvarena i lazna postala pogledaj Makedoniju i sve ce biti jasno. Evropski lazovi !!!!

  3. Ovaj moze da se noci , ko su oni da nama odreduju skime cemo mi da trgujemo i sta ce da trgujemo

    M r s

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here