“Bili smo u nemogućoj misiji”: Vojni veterani tuže Holandiju zbog Srebrenice

Grupa veterana iz holandskog bataljona UNPROFOR (Dutchbat), koja je 1995. činila deo UN-ovih mirovnih snaga u zoni Srebrenice, ponovo pokreće tužbu protiv vlade Holandije, kojom traže vraćanje časti, izvinjenje i isplatu simbolične odštete, preneo je holandski dnevni list AD.

Advokat veterana, Mihael Rupert, izjavio je da su holandski vojnici bili poslati u “nemoguću misiju”.

– Država je poslala te vojnike u nemoguću misiju i onde ih napustila – rekao je Rupert.

Rupret je ranije rekao da je vojnicima tokom tih događaja u Srebrenici naneta velika šteta, telesne, psihološke i finansijske, kao i njihovim društvenim životima.

Pre tri godine se oko 230 veterana okupilo u nameri da pokrenu tužbu protiv Holandije, ali su odustali prošle godine kada je ministarka odbrane Ank Bajlefeld najavila istragu povodom problema sa kojima se holandski veterani iz Srebrenice još uvek suočavaju.

Iako ministarka i dalje vodi razgovore sa radnom grupom bivših mirovnjaka, izvestan broj veterana ima utisak da se ipak ništa konkretno ne preduzima, objasnio je advokat Rupert.

U ovom trenutku oko dvadeset vojnika namerava ponovo da pokrene tužbu protiv vlade Holandije, a njihov zastupnik očekuje da će se grupi pridružiti još oko stotinu veterana.

1 KOMENTAR

  1. Nека објасне како је демилитаризоивана зона Сребренице коришћена за нападе на српска села у околини и како су Oрићеви муџахедини без проблема после сваке “акције” могли да се врате у Сребреницу.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime