Bilioni dolara leže na asteroidima

0

Pravo bogatstvo leži na asteroidima (Foto: Ilustracija)
 

Pred kongresmenima se nalazi predlog zakona koji bi, prema oceni BBC, mogao da naiđe na veliki otpor u ostatku sveta. Među kompanijama željnim da se bave hiljadama milijardi dolara vrednim svemirskim rudarstvom je i ”Planetari risorsis” Krisa Levickog. On planira da iz asteroida izvlači minerale i vodu potrebnu za ljudske svemirske misije.

”Pomoću teleskopa sa Zemlje vidimo da određeni tipovi asteroida mogu da budu relativno bogati vodom i mineralima u kojima se nalazi voda”, navodi Levicki.

Ova voda, osim osnovne upotrebe za piće, mogla bi da se pretvara u vazduh koji je moguće disati, kao i u raketno gorivo u obliku tečnog vodonika i kiseonika. Prema navodima ”Planetari risorsisa”, samo jedan ovakav asteroid mogao bi da obezbedi dovoljno goriva za svaku svemirsku raketu koja je dosad poletela sa Zemlje.

”Zamislite da ste u stanju da odete u svemir i tamo napunite vašu letelicu”, kaže Levicki.

Prema podacima njegove kompanije, čak 1.500 asteroida lakše nam je dostupno od Meseca. Dosad je otkriveno 8.800 tih nebeskih tela, uz otkriće oko 1.000 novih asteroida svake godine. Majkl Lopes-Alegrija, bivši astronaut NASA i predsednik Federacije komercijalnih svemirskih letova, kaže da je industrija definitivno zainteresovana za ”veoma unosnu” ideju svemirskog rudarstva i to ne samo na asteroidima.

”Postoji ogromna količina smrznute vode u polarnim regionima Meseca. Tamo je lakše stići nego na asteroid i mnogo je lakše komunicirati sa robotom ili ljudima na njemu”, tvrdi on.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here