Foto: Printscreen
"Dara iz Jasenovca"

Lik Dare Ilić u filmu “Dara iz Jasenovca” maestralno je dočarala 13-godišnja Biljana Čekić, koja je oduševila, ali i rasplakala gledaoce. Tako se devojčica iz mesta Sreflije kod Kozarske Dubice našla rame uz rame s velikim glumačkim imenima u filmu o kojem priča ne samo region, već i čitav svet, budući da je ostvarenje Predraga Antonijevića bilo u trci za Oskara i Zlatni globus.

Biljana ide u osmi razred OŠ “Vuk Karadžić”, živi sa ocem Radovanom, mlađim bratom Stefanom, starijom sestrom Dajanom, bakom i dedom. Put od kuće do škole nije tako lak jer pešači dva kilometra kroz šumu, do autobuske stanice. Unosi drva za grejanje, čuva stoku, brine o mlađem bratu, pomaže u kućnim poslovima, raduje se malim stvarima, mada ju je život na velika vrata uveo u glumačke vode. Za ulogu Dare, koju je želela više od svega, izabrana je između čak 2.000 dece. Za Biljanu svi imaju samo reči hvale, govoreći da je mirna, tiha i dobra devojčica. Pre kastinga nije imala nikakvog glumačkog iskustva. Presrećna je zbog komplimenata koje dobija i zahvalna svima koji su joj uputili čestitke i lepe reči. Drugari joj čestitaju i svi su ponosni i srećni i kaže da su svi gledali film.

Najemotivnija i najteža scena za snimanje bila joj je ona u kojoj drži brata na krilu, plače i priča mu koliko ga voli. I scene kad ustaše u crnim uniformama pucaju, muče i ubijaju ljude i decu u logoru su joj takođe strašne.

– Znaš da se to ne događa stvarno, ali se ipak bojiš jer se setiš da su se ti zločini nad našim narodom zaista desili, i da su ustaše svašta radile ljudima.

Naredne godine upisuje deveti razred. O tome koju srednju školu će pohađati još razmišlja. Ali u jedno je sigurna, a to je da će upisati Fakultet dramskih umetnosti i da će gluma biti njena profesija.

Porodica Biljane Čekić je jedna od onih koja je izgubila svoje najmilije u logoru. Njena prabaka Zdravka Čekić sa još devetoro rođaka bila je u koloni za Jasenovac. Ona je jedina preživela Kozaru i Jasenovac, ali ostali, nažalost nisu. Posle je majka uspela da je pronađe u nekom od zbegova.

O svemu tome se ponekad pričalo u kući male glumice.

– Učili smo i u školi nešto o tim događajima, ali nisam znala kako su izgledali ti logori, šta su ustaše sve radile ljudima i deci, kako su se organizovali zločini, mučenja i deportacije.

Sve je saznala tek kada je došla na snimanje “Dare iz Jasenovca” i stala pred kameru. Kaže da je sve što se dešavalo strašno i da svet mora da sazna tu istinu. Biljanin otac Radovan sam brine o deci, s obzirom da ga je supruga sa decom ostavila kada je Biljana imala sedam godina. U medijima su se poslednjih dana pojavili razni napisi o teškom životu male herione. Međutim, Radovan Čekić, koji radi u drvnoj industriji, kaže da njegova porodica nije socijalni slučaj, kao i da nikad nije tražio pomoć od bilo koga.

Ističe da je podršku već dobio od srpskog člana i predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika, a Biljana će dobiti mesečnu stipendiju, zbog čega mu je posebno drago.