Lična arhiva
Generalni konzul Ivana Stojiqković i prota Đukić sa doma}inima

Posle više od godinu dana od kako je Živomir – Živa Ilić dao ostavku na mesto predsednika Srpske kulturne zajednice Jelek-Arzinjano, jedno od najstarijih srpskih udruženja u regiji Veneto dobilo je novu upravu na čijem je čelu Biljana Vasić.

Zbog obaveza u parohiji Živomir Ilić, koji je dužnost predsednika obavljao od 2014. godine, podneo je ostavku u januaru prošle godine. Kako se u međuvremenu niko nije prihvatio funkcije predsednika on je formalno bio na toj dužnosti do izborne skupštine u decembru 2021. na kojoj je izabran nov upravni odbor koji čine Vasić Biljana, predsednik, Ksenija Gajić, potpredsednica, Maja Božanić, sekretarka, Radiša Stanojević, blagajnik i Dragan Milosavljević, umetnički rukovodilac. Na skupštini je dogovoreno da novi upravni odbor preuzme dužnost u februaru ove godine kako bi bio upućen u vođenje knjiga i finansija.

Nedavno je u prostorijama udruženja u Arzinjanu, nedaleko od Vićence, organizovano oproštajno veče Živomiru i primopredaja dužnosti. Prigodnoj svečanosti, na kojoj je udruženje i formalno dobilo novo rukovodstvo spremno da ga povede u predstojeće nove izazove, prisustvovalo je ukupno 28 članova i gostiju, zbog poštovanja pandemijski mera.

Biljana Vasić je srdačno zahvalila na ukazanom poverenju i navela da će se truditi da ga potpuno opravda.

– Imam veliko poverenje u sve članove udruženja i upravni odbor, nadam se i uverena sam da ćemo svi zajedno nastaviti da nižemo uspehe – istakla je nova predsednica.

Živomir Ilić je zahvalio svim članovima Jeleka, njihovim porodicama i svima koji se trude i nesebično pomažu rad zajednice.

– Posebno zahvaljujem Ministarstvu spoljnih poslova Srbije, Upravi za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu na dosadašnjoj pomoći, a novoj predsednici i novom upravnom odboru kao i svim članovima i želim mnogo uspeha u daljem radu. Oni su mi potvrdili da će udruženje nastaviti aktivnosti istim ritmom i da će uspesi biti neizostavni kao i do sada – naveo je Ilić, koji je još na skupštini odbio predlog da bude proglašen za počasnog predsednika, jer želi da bude isti kao i svi ostali članovi.

Specijalno za ovu priliku iz Trsta je, sa suprugom, doputovala Ivana Stojiljković, generalni konzul Srbije. Protojerej Dalibor Đukić je osveštao prostorije Srpske zajednice Jelek – Arzinjano.

– Izuzetno je lep primer to što je prethodni upravni odbor želeo da novom preda osveštan i uređen prostor – istakao je prota Đukić i dodao da inače ovo udruženje praktikuje da jednom godišnje sveštenik osvešta prostorije.

Među gostima su bili i Jelena Jovanović, učiteljica dopunske škole na srpskom jeziku i predstavnici Crkvenog odbora. Bili su tu bivši i novi članovi upravnog odbora Jeleka.
Bez dugova

Na kraju ovog susreta naglašeno je da SKZ Jelek-Arzinjano zaključno sa 31. 1. 2022. ima uredno isplaćane sve račune, nema nikakvih dugova i izneto je finansijsko stanje koje je zadovoljavajuće.

Divan primer

– Ovo je redak i divan primer kakva bi primopredaja trebalo da bude i da nastavimo svi zajedno na najbolji način da čuvamo ugled države Srbije koja je uz nas – istakla je Ivana Stojiljković, generalni konzul Srbije u Trstu.

Paketići đacima

Učiteljica Jelena Jovanović navela je odličnu saradnju sa SKZ Jelek-Arzinjano.

– Plod te saradnje je povećan broj učenika dopunske nastave na srpskom jeziku, a uslovi za pohađanje nastave u prostorijama udruženja su odlični.

Odmah posle druženja usledilo je pakovanje svetosavskih paketića koji su dan kasnije podeljeni učenicima koji dopunsku nastavu pohađaju u Arzinjanu.