Biljana Plavšić dolazi u Beograd

0

U švedskom zatvoru provela šest i po godina: Biljana Plavšić

Biljana Plavšić (79) nekadašnji predsednik Republike Srpske trebalo bi najkasnije početkom iduće sedmice da bude slobodna pošto joj 24. oktobra ističe dve trećine zatvorske kazne koju izdržava u Švedskoj. Mada se spekuliše da bi Plavšićeva na slobodi mogla da se nađe već u ponedeljak 26. oktobra, njeni najbliži srodnici, brat Zdravko i snaha Vasilija, to nisu mogli da preciziraju.

"Jedino što za sada znamo jeste da će Biljana 27. oktobra biti slobodna. Moguće je, s obzirom da je 24. oktobar subota, da otpust iz zatvora dobije u ponedeljak, ali to zavisi od zatvorskih vlasti koje mogu i da je otpuste već za vikend. Mi sad svaki dan očekujemo da nam Biljana javi kada tačno stiže u Beograd da bismo je dočekali. I mi i ona jedva čekamo trenutak da se zagrlimo. Sada jedino što želimo je da u se miru pripremimo za susret sa našom Biljanom," ispričala je za "Vesti" Vasilija Plavšić.

Biljanin brat Zdravko Plavšić kaže da sestru nije video gotovo sedam godina, jer kako je rekao, kao težak srčani bolesnik nije se usuđivao da krene na daleki put u Švedsku, a i porodica je strahovala da bi mu srce prepuklo kad bi je video kao zatočenicu i u tamnici.

Bračni par Plavšić kaže "da će Biljana ostatak života provesti u Beogradu, na Vračaru, gde ima stan u blizini brata i snahe".

 

Izdržala robiju

 

Biljana se, kaže njen brat Zdravko Plavšić, "svih ovih poslednjih zatvorskih dana sjajno drži i sa zdravljem je veoma dobro".

"Divim joj se na stamenosti, razložnosti i smirenosti. Ne znam da li bih ja izdržao muke kroz koje je ona prošla. I sad kad se čujemo telefonom, mada je Biljana srećna što izlazi iz zatočeništva, čini mi se ponekad da smo Vasilija i ja više uzbuđeni od radosti i iščekivanja njenog dolaska," kaže Zdravko Plavšić.

Podsećanja radi, Haški tribunal za ratne zločine počinjene na tlu bivše SFRJ osudio je februara 2003. na 11 godina zatvora ratnog potpredsednika Republike Srpske Biljanu Plavšić. Ona je u periodu od 1996. do 1998. obavljala funkciju predsednika Srpske.

 

Plavšićeva se januara 2001. dobrovoljno predala sudu u Hagu koji je 7. aprila 2000. optužio za genocid, zločine protiv čovečnosti, ratne zločine nad bosanskim muslimanima i Hrvatima i teške povrede enevske konvencije 1991. i 1992. u BiH.

 

Ona je dala izjavu kojom priznaje krivicu za progon nesrpskog življa u BiH, zbog čega je i osuđena. Zatvorsku kaznu izdržava u Švedskoj. U zatvoru "Hinseberg" blizu grada Orebro do sada je provela više od šest i po godina, a Haški sud je nedavno odlučio da Biljana Plavšić posle dve trećine odslužene kazne bude puštena na prevremenu slobodu.

Predsednik Haškog tribunala Patrik Robinson naveo je da će Plavšićeva po švedskim zakonima 24. oktobra 2009. odslužiti dve trećine kazne i da najkasnije 27. oktobra stiče pravo puštanja na prevremenu slobodu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here