Youtube/Printscreen
Biljana Plavšić

Nekadašnja predsednica Republike Srpske Biljana Plavšić izjavila je da general Ratko Mladić koji je u Hagu osuđen na doživotnu robiju nema veze sa zločinom u Srebrenici, i poručila da ga poštuje kao izuzetnog vojnika i profesionalca, ali i čoveka jer je štitio civile bez obzira na njihovu veru i naciju.

Ratko Mladić nema veze s onim što se desilo u Srebrenici. Nema veze sa genocidom. Genocid je ono što se desilo Srbima 1941. godine – rekla je Plavšićeva.

Ona je dodala da ne poriče da se u Srebrenici desio zločin, ali da to nije bio genocid.

– Bio je rat u BiH. I zato, kad bi se sve vojskovođe sveta okupile i tražile istinu u njegovom slučaju, oni bi profesionalno morali da ga zaštite. Osuđen je zato što je branio narod. Bio je vojnik, profesionalac. Bila sam na frontu, obilazila vojnike povređene, osakaćene… Takvog borca nisam upoznala – rekla je Plavšićeva.

Prema njenim rečima, general Mladić nije delio ljude na Hrvate, muslimane, Srbe, već su za njega ljudi bili ljudi.

Kao svedok ratnih godina i sa jedanaestogodišnjim iskustvom u Haškom tribunalu, Plavšićeva ističe da ova presuda Mehanizma za međunarodne krivične sudove nije po pravu i pravdi. Ona kaže da, uprkos istini, nije očekivala drugačiju presudu, jer je Haški tribunal politikantska institucija.

Plavšićeva smatra da je sudija iz Zambije, predsedavajuća Apelacionom veću Priska Matimba Nijambe, heroj, jer se usprotivila osuđujućoj pravosnažnoj presudi, uz stav da bi suđenje trebalo ponoviti.

– Pravnici iz celog sveta trebalo bi da slede njen primjer, ali i da podignu glas i odbrane struku, jer haški sud je bruka za međunarodno pravo – zaključila je Plavšićeva.

Žalbeno veće Haškog tribunala potvrdilo je 8. juna doživotnu kaznu za komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratka Mladića.

Odluke su donete uz izuzete stavove sudije Priske Matimbe Nijambe, koja je po svakoj tački imala pozitivna mišljenja o žalbama Mladićeve odbrane i drugačije stavove od ostatka Žalbenog veća.

2 COMMENTS

  1. Poenta je samo kazniti srbe a mi sta sebi sve dozvolimo od ovih zlocista sa zapadato vise normalno nije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here