Biljana Srbljanović u Burgteatru

0

Visoko cenjena širom Evrope: Biljana Srbljanović

To je treći razgovor u tom ciklusu, a vodiće ga urednik uticajnog lista "Die Presse" Michael Fleischhacker, saopštilo je Jugoslovensko dramsko pozorište.

 

Biljana Srbljanović, oštra kritičarka političke i društvene stvarnosti, poslednjih godina živi u Francuskoj.

 

Rođena je 1970. u Švedskoj, a diplomirala je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Njene drame prevedene su na niz svetskih jezika, a izvedene su u više desetina domaćih i svetskih pozorišta.

 

Dobitnica je i niza nagrada, uključujući prestižno evropsko priznanje “Nova pozorišna realnost” za 2007. godinu, koje je dobila sa letonskim rediteljem Alvisom Hermanisom.

 

Prethodna dva razgovora vođena su s mađarskim piscem Peterom Nadašom (Péter Nádas) i poljskim piscem i novinarom Andžejom Stasiukom (Andrzej Stasiuk).

 

Termin “Kakanija” pozajmljen je iz Muzilovog romana “Čovek bez svojstava” kao metafora za duhovni i geografski prostor Austrougarske monarhije, a šire se može posmatrati i kao duhovni prostor centralne, istočne i jugoistočne Evrope u kontekstu širenja evropskih ideja i duhovnog i kulturnog susreta evropskih naroda.

 

Burgteatar je pod upravom novog i ambicioznog upravnika reditelja Matijasa Hartmana ponovo postao jedno od najposećenijih, medijski najeksponiranijih i umetnički najprovokativnijih bečkih pozorišta koje svojim projektima, uključujući razgovore “Kakanija”, nastoji da sagleda širi društveni I kulturni kontekst svoje zajednice.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here