commons.wikimedia/Nolege
Tušt na pijaci u Grčkoj

Tušt je biljka koja raste svuda, nalazi se u mnogim baštama, i mnogi je uništavaju kao korov. Međutim, ovaj “korov” je izuzetno lekovit i bogat omega 3 kiselinama, vitaminima A, B, C i E, kalcijumom, gvožđem i antioksidansima.

“Koristio se još u Starom Egiptu, duže od milenijuma se uzgaja u Kini i Indiji, Francuzi od njega prave različita tradicionalna jela i čorbe… Jedino mi gazimo po njemu, čupamo ga i bacamo kao korov!”, navodi sajt Biomedicina.

Tušt (portulaca oleracea) ima mesnate, sočne listove i žute cvetove. Niče u najrazličitijim uslovima, ne samo u baštama, već i na trotoaru, uz kuće,u kamenitim predelima… Zanimljivost je da seme ove biljke može opstati u zemljištu čak 40 godina. U pitanju je prilično uporna i otporna biljka. Međutim, i vrlo, vrlo zdrava.

Tušt sadrži više antioksidanata od spanaća, a koncentracija omega 3 masnih kiselina veća je i od količine koja se može naći u nekim ribljim uljima. Takođe, ima sedam puta više beta-karotena nego šargarepa, a bogat je i vitaminima A, B, C i E, mineralima…

Antioksidanti poboljšavaju generalno zdravlje i pospešuju imunitet, a smatraju se glavnim pomagačima kod srčanih bolesti, arteroskleroze, karcinoma, gubitka pamćenja i gubitka vida usled starosti. Omega 3 masne kiseline smanjuju rizik od reumatskog artritisa, Alchajmerove bolesti i demencije, astme, srčanih bolesti i depresije. Vitamin A smanjuje rizik od pojedinih vrsta karcinoma i poboljšava vid, a 100 g tušta pruža 44 odsto preporučenog dnevnog unosa vitamina A, kao i 20 odsto preporučenog unosa vitamina C.

Ali, kako ga konzumirati?

Tušt ima blago slan ukus, i može se koristiti kao začin. U jelima može da se koristi cela biljka, kao sveža ili kuvana – mladi listovi se najčešće koriste sveži u salati, dok se stariji listovi kuvaju i spremaju u supama ili čorbama, navodi sajt Edukacija.

Tako se u Kini i Indiji koristi kao začin i povrće, Francuzi i Englezi ga stavljaju u supe i čorbe, ali jedu i kao svežu salatu, a na bliskom istoku je nezaobilazan sastojak mnogih jela.

Važno je imati na umu da je potrebno pripremiti i konzumirati biljku odmah nakon branja, jer blagotvorna dejstva tušta brzo nestaju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here