Bilt: Pravi trenutak za kandidaturu

0

Stavljanje na snagu trgovinskog sporazuma s Unijom je otvorilo vrata Beogradu za podnošenje kandidature za članstvo u EU, u utorak u Stokholmu, rekao je Bilt, sažimajući rezultate švedskog predsedavanja Unijom.

 

Odgovarajući na pitanje novinara da li smatra da je za to pravi čas, imajući u vidu da većina podržava nameru srpskih vlasti da zatraže status kandidata, dok su neke članice EU uzdržane, Bilt je odgovorio: "Mislim da jeste".

 

I, kako je objasnio, to je jedan bitan element sveukupnog važnog preokreta i zamaha u pridruživanju zapadnog Balkana, koje je pre šest meseci zapalo u određen zastoj.

 

"Činjenica da je stupio na snagu prelazni trgovinski sporazum (EU-Srbija), koji otvara vrata srpskoj kandidaturi za članstvo, predstavlja veoma važan sastavni deo sveukupnog novog uzleta u procesu ulaska zemalja zapadnog Balkan u EU", dodao je šef švedske diplomatije.

 

Na pitanje hoće li Švedska u junu, čak i ako se desi da preostali optuženi od Haškog suda ne budu uhapšeni, pokrenuti ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU-Srbija, Bilt je uzvratio da smatra da će vlada u Stokholmu "biti u položaju da tad počne ratifikaciju" SSP-a.

 

Članice EU pozitivno gledaju na kandidaturu

 

Evropska unija razmotriće kandidaturu Srbije za članstvo u Uniji tek po zvaničnom podnošenju zahteva, ali većina članica EU na taj potez Beograda gleda pozitivno, sudeći prema izjavama evropskih zvaničnika i diplomatskih predstavnika u našoj zemlji.

Predsednik Srbije Boris Tadić uručiće u utorak u Stokholmu zahtev za kandidaturu Srbije za punopravno članstvo u Evropskoj uniji švedskom premijeru Frederiku Rajnfeltu.

Ambasador Švedske u Srbiji Nil Krister Bringeus, koji je tim povodom otputovao u Stokholm, kaže da će Švedska podržati molbu Srbije."Švedska pozdravlja odluku Srbije da aplicira za članstvo u EU. Izveštaj o napretku Evropske komisije ukazuje da je proces reformi u Srbiji bio pozitivan tokom protekle godine, i da je, takođe, poboljsana saradnja sa Haškim tribunalom", rekao je Bringeus u telefonskoj izjavi Tanjugu iz Stokholma.

Sledeći korak je, prema njegovim rečima, sastanak Saveta ministara EU, koji će razmotriti zahtev Srbije i odlučiti da li da ga pošalje Evropskoj komisiji na mišljenje.
"Švedska ce na tom sastanku, koji će biti održan tokom španskog predsedavanja EU, podrzati zahtev Srbije", precizirao je Bringeus.

Ambasador Španije u Beogradu Injigo Palasio Espanja izjavio je da će i njegova žemlja podržati zahtev Srbije. Poznajući stav španskog ministra spoljnih poslova Migela Anhela Moratinosa, "Španija će svakako podržati zahtev Srbije" za dobijanje statusa kandidata za člana EU, rekao je on.Ambasador je Srbiji poželeo "srećno podnošenje kandidature" i rekao da će Španija, koja od 1. januara preuzima šestomesečno predsedavanje EU staviti zahtev Srbije na dnevni red Saveta ministara EU.

Potez Srbije podržava i ambasador Italije Armando Varikjo, potvrđeno je Tanjugu u ambasadi te zemlje. On je izrazio zadovoljstvo što je došao trenutak da Srbija učini taj korak, ocenivši da nema razloga da se čeka ni sa ratifikacijom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.
Italija snažno podržava ubranje procesa integracije Srbije u EU, rekao je Varikjo.

 

Reakcije koje je Tanjug dobio od predstavnika drugih zemalja su bile nešto uzdržanije.
"Velika Britanija je upoznata sa odlukom Srbije da podnese zahtev za članstvo u EU i mi, kao i dosada, snažno podržavamo proces integracije Srbije u EU," rečeno je Tanjugu u ambasadi Velike Britanije.
Kada Srbija podnese zahtev, na ministrima EU će biti da taj zahtev razmotre u novoj godini," rečeno je Tanjugu, bez preciziranja da li će London na ministarskom sastanku podržati kandidaturu Srbije.

Nemačka i Holandija smatraju da podnošenju kandidature treba da prethode primena Prelaznog trgovinskog sporazuma i ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Nemački ambasador Mas rekao je u izjavi za "Blic", uooči donošenja odluke o kandidaturi, da je odluka o datumu podnošenja zahteva za dobijanje statusa kandidata suverena odluka vlade Srbije, ali da "preskakanje koraka nije od pomoći."
Po njegovom mišljenju, blizinu približavanja Srbije EU određuje sama Srbija i pri tome su manje bitni upečatljivi i vidljivi događaji, nego svakodnevni rad na usvajanju i sprovođenju evropskih standarda.

Ambasador Holandije Ronald van Dartel nije želeo da komentariše odluku Srbije o podnošenju kandidature, pozvavši se na prošslonedeljne izjave ministra spoljnih poslova Maksima Ferhagena.
Ferhagen, čija je zemlja nedavno dala pristanak za deblokiranje Prelaznog trgovinskog sporazuma, takođe smatra da ne treba preskakati korake na putu ka EU.
"Logičan sledeći korak na evropskom putu Srbije je ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a to će biti moguće ako Srbija u potpunosti sarađuje sa Haškim tribunalom", rekao je on, dodajući da ne bi trebalo podnositi kandidaturu za članstvo u Uniji pre nego što i ovaj korak bude napravljen.

 

Kada Savet ministara EU podrži zahtev Srbije, za šta je potrebna jednoglasna odluka, on će biti prosleđen Evropskoj komisiji koja potom treba da se izjasni o spremnosti Srbije da dobije status kandidata na osnovu obimnog upitnika i odgovora koja bude dostavio Beograd.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here