Bio lovokradica, a sada je šumar

0

Reuters
Sporna prošlost nije prepreka: Žan Klod Junker

Evroskeptici Britanca Najdžela Faraža i grupa oko liderke francuskog Nacionalnog fronta Marine Lepen, podneli su zajednički predlog Evropskom parlamentu da organizuje glasanje poverenja predsedniku Evropske komisije Žan Klod Junkeru zbog njegove umešanosti u skandal oko "industrije" utaje poreza u Luksemburgu, gde je dve decenije bio premijer i ministar finansija.

Sakupili su 76 potpisa za ovu inicijativu, što je bilo dovoljno da se ona iduće nedelje nađe na dnevnom redu za glasanje, mada je jasno da gotovo nema izgleda da "prođe" i dovede do organizovanja glasanja o nepoverenju Junkeru.

Iako se u prvi mah činilo da se Junkeru ljulja fotelja, ova inicijativa je pre svega značajna po tome što je prvi put ujedinila rivale: Britanca Faraža i Francuskinju Lepen.

Inicijativu za glasanje poverenja predsedniku Evropske komisije pokušale su da pokrenu i krajnje leve poslaničke grupe, ali nisu uspele da sakupe dovoljno glasova kako bi ova ideja uopšte bila u obliku predloga stavljena na dnevni red EP.

Njihovi apeli da je Junker "bio lovokradica, a da je sada šumar", nisu naišli na odziv u redovima dve najveće političke grupe u EP – Evropskoj narodnjačkoj partiji desnog centra (čiji je Junker bio kandidat) i socijalistima koji, uprkos zvaničnom rivalstvu, uglavnom po važnim pitanjima sklapaju saveze sa konzervativcima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here