Bio, provocirao, ponizio i otišao

0

Američki miljenik i skandal majstor: Edi Rama
 

Prethodno je Rama na administrativnom prelazu Končulj izašao iz automobila da bi pozdravio nekoliko stotina građana opština Kamenica i Gnjilane, koji su mu poželeli dobrodošlicu sa zastavom i mapom tzv. velike Albanije.

 

Vlajki: Vučić nije imao petlju

Predsednik Republike Srpske izjavio da bi on da se našao u situaciji u kojoj je bio Aleksandar Vučić, od albanskog premijera tražio da napusti zemlju.

I potpredsednik RS Emil Vlajki da državni vrh Srbije nije imao petlje da adekvatno odgovori na provokacije Edija Rame, već mu je dozvolio da ode u Preševsku dolinu i da tamo drži političke govore.

Samo nekoliko sati ranije Rama je za srpske medije negirao da se bilo ko u njegovoj zemlji zalaže za veliku Albaniju. Takođe je u Domu kulture u Preševu okupljenim građanima poručio da svoje probleme rešavaju u dijalogu sa srpskim vlastima.

Ako se izuzme njegova opaska da je položaj "srpske manjine na Kosovu bolji od položaja albanske manjine u Preševskoj dolini", Ramin boravak na jugu centralne Srbije prošao je sa manje tenzija i provokacija u odnosu na njegov nastup u Beogradu.

Očekivanje srpskih vlasti da će Brisel oštro kritikovati Ramu zbog izjava o Kosovu, nije se obistinilo.

"Pohvaljujemo obojicu vođa za njihovu političku hrabrost u održavanju posete koja je po svojoj prirodi i izazovna i osetljiva", šturo se oglasila EU.

Prorežimski mediji u Beogradu tvrde da je Vašington očitao bukvicu albanskom zvaničniku zbog incidenta, ali je verodostojnost tih anonimnih izjava teško prihvatljiva, pogotovu ako se uzme u obzir uzdržan ton saopštenja srpske vlade nakon sastanka Vučića sa ambasadorima Kvinte (SAD, Britanija, Francuska, Nemačka, Italija) i EU upriličenog dok je Rama bio u Preševu.

"Svi ambasadori zaključili su da je, uprkos provokaciji Edija Rame, poseta bila istorijska i značajna za saradnju i stabilnost u regionu", bilo je sve što je saopštila Vlada ovim povodom.

 

Rampa za srpske lekove u Albaniji

Poseta Rame Beogradu nije napravila iskorak ni na ekonomskom terenu. Ministar privrede Željko Sertić izjavio je juče da je Albanija početkom septembra zakonom ograničila uvoz lekova i medikamenata iz Srbije, što je mimo svih protokola i sporazuma potpisanih između Beograda i Tirane.

Da poseta Rame nije relaksirala odnose dve države potvrdio je šef srpske diplomatije.

– Jedina dobra činjenica jeste da je sastanak uopšte održan i da je time probijen led – rekao je Ivica Dačić.

Iako su njegova dva dana u Srbiji protekla pod neviđenim merama bezbednosti i sa diplomatskim incidentom koji se prepričavao duže od zvanične posete, premijera Albanije Srbija će ponovo ugostiti već narednog meseca kada se bude održavao samit kineskog premijera i predsednika vlade 16 zemalja centralne i istočne Evrope.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here