Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Bioskopi u Austriji, koji su 2020. zbog pandemije bili pretežno zatvoreni, ponovo imaju gledaoce, ali njihov broj je daleko manji nego ranije.

U Austriji korona mere nisu pogodile gotovo nikog tako teško kao što je lanac bioskopa Cineplex, čiji direktor Kristijan Langhamer kaže da je prošli vikend bio fantastičan, da je broj gledalaca bio kao pre pandemije, zahvaljujući blokbasterima i lošim vremenskim prilikama.

Langhamer, koji je zadužen za, pored Austrije, još 11 zemalja u Evropi, među kojima i je i Srbija, ukazuje da je neočekivana nedavna odluka Grčkih vlasti da u bioskope mogu ići samo vakcinisane osobe, predstavlja težak udarac bioskopima koji privlače pre svega mladu publiku koja još čeka na vakcinaciju.

Kada je o Srbiji reč on, u izjavi bečkom dnevniku ” Kurir “, kaže da bioskopi nisu zatvarani, ali da je maksimalna popunjenost bila ograničena na 50 i sada 75 odsto.

Zahvaljujući tome, dodaje, Srbi su mogli da odgledaju nove filmove pre Austrije.

Međutim, što se tiče podsticaja Langhamer ukazuje da je Austrija ispred svih.

Langhamer i šef finansija Cineplex-a Kristof Papusek ocenjuju da neće biti talasa stečaja u njihovoj privrednoj grani, kao i da ne treba strepiti od zatvaranja bioskopa.

“Verujem da je podsticanje, posebno manjih kuća, dobro funkcionisali, jer oni nisu dostizali ograničenje nadoknade obrta od 800.000 evra “, kaže Papusek.

Langhamer kaže da je njegov lanac bioskopa na dobrom kursu, dodajući da su u Austriji pre pandemije sprovedena sva renoviranja, a u inostranstvu je lanac nastavio sa ekspanzijama otvaranjem novih bioskopa u Rumuniji i Beogradu.

Ukazuje da će trenutno Cinepleks stati na “kočnicu ” po pitanju akvizicija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here