Printscreen
Aleksandar Vučić i Hašim Tači

Bivši američki diplomata Šon Birns, koji je bio šef posmatračke misije SAD na Kosovu od 1998. do 1999. godine rekao je da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Kosova Hašim Tači pripremili tajni sporazum koji uključuje i razmenu teritorija i da se samo čeka njegovo potpisivanje, prenosi Gazeta Eskpres.

– Predsednik Kosova Hašim Tači i predsednik Srbije Vučić su napravili sveobuhvatni sporazum kojim bi se okončao sukob koji je vekovima definisao odnose među Albanaca i Srba. Ssporazum je spreman za potpisivanje – rekao je bivši američki diplomata.

Međutim, potpisivanje sporazuma, prema njegovim rečima, koči stav kosovskog premijera Aljbina Kurtija da ne ukine taksu i ustavni spor oko toga ko je zadužen za dijalog sa Srbijom.

– Nacrt sporazuma uključuje razmenu teritorija – nastavio je Birns.

Prema njegovim rečima, nacrt sporazuma uključuje razmenu teritorija, neke delove Kosova severno od Ibra i delovi Preševske doline na jugu Srbije, Zajednicu srpskih opština za koju je potrebna saglasnost, ekstrateritorijalnost za srpske manastire, de jure priznanje Kosova od strane Srbije i obaveza Srbije da neće ometati članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama.

Birns smatra da bi takav aranžman bio loš i da bi najverovatnije podstakao radikalne nacionaliste na Balkanu. On kaže da je stvaranje Zajednice srpskih opština sa posebnom autonomijom dovoljno za defunkcionalan rad Kosova.

Bivši američki diplomata nagovestio je da u Vašingtonu Vučić nije pristao da se vrati dijalogu ukoliko se takse potpuno ne ukinu, uprkos pritisku Trampovog savetnika za nacionalnu bezbednost Robera O’Brajena, izaslanika Richarda Grenela i Trampovog zeta Džareda Kušnera.

3 COMMENTS

  1. BAS LEPO RECENO PODELE SVOJE SOPSTVENE TERITORIJE SA BANDITIMA I KRIMINALCIMA I DA LI CE IKADA ISTINE BITI ZA ZLODELA PREMA SRBIMA DA OVAJ BANDITA POCINIO I DA LI CE IKADA SHVATITI NJEGOVI MENTORI I STRPATI GA U ZATVOR

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here