R. Biberdžić
Autori feljtona: Peđa Bajić (peti zdesna) sa studentima i kolegama

Knjiga “Biti četvrti: šampioni bez olimpijske medalje”, autora Predraga Bajića, asistenta na Fakultetu za sport Univerziteta “Union – Nikola Tesla”, realizovana je sa studentima sportskog novinarstva i predstavlja primer praktičnog rada sa generacijama budućih novinara na ovom fakultetu.

U knjizi su spomenuti svi naši sportisti kojima je najveći uspeh četvrto mesto na OI i POI od 1912. do danas i ispričane su životne priče njih 22, a u ovom feljtonu su preneti segmenti odabranih intervjua, uz redakcijsku opremu.

Dodatne informacije o knjizi možete dobiti putem e-adrese casopis@fzs.edu.rs.

Trenutak nepažnje, jedan trzaj, izgubljena lopta, jedan milimetar, stotinka, loši vremenski uslovi, neka sitna povreda ili neprospavana noć pred odlučujući dan – to je samo delić onoga što može da odvoji sportiste od postolja i mesta u brojnim almanasima, feljtonima i ostalim arhivskim dokumentima, da ih zaustavi na korak do odličja i tako često prepusti zaboravu.

Upravo da ne bi bili zaboravljeni, nastao je projekat “Biti četvrti”, započet kao sastavni deo praktične nastave iz sportskog novinarstva i istraživačkih veština na Fakultetu za sport Univerziteta “Union – Nikola Tesla” u Beogradu. Namera je bila da se ukaže na fenomen “četvrtog mesta”, kao relevantnog pojma koji je prepoznat ne samo u sportu već i u široj društvenoj zajednici, da se sačuvaju od zaborava visoki dometi naših sportista koji često ostaju van pažnje javnosti. Takođe, mlađe generacije su se upoznale s brojnim sportistima koji su našu zemlju predstavljali na najvećim takmičenjima, imajući u vidu geslo da istorija ne počinje od nas i da je potrebno poznavati i ceniti ranija dostignuća.

Od Stokholma do Pekinga

Prema analiziranim podacima, četvrto mesto je najveći uspeh za 75 sportista (51 muškarca i 24 žene) koji su se takmičili na letnjim i zimskim izdanjima Olimpijskih igara od Stokholma 1912, kada je debitovala Srbija, zaključno s Pekingom (ZOI) ove godine, pod zastavama Kraljevine Srbije, Kraljevine SHS, Kraljevine Jugoslavije, FNRJ, SFRJ, SRJ, Državne zajednice SCG i Republike Srbije, računajući i naše sportiste iz individualnih sportova koji su dobili pravo da se nadmeću 1992. u Barseloni kao nezavisni olimpijski i paraolimpijski učesnici, pod olimpijskom zastavom, zbog sankcija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija prema SRJ.

Pomenuti broj sportista, kojima je najveći uspeh na Igrama četvrta pozicija, učinio je to u ukupno 19 takmičenja u 12 sportova. Uračunati su i oni koji nisu ulazili u igru u ekipnim sportovima, ali su bili deo nacionalnog tima, kao i oni koji su branili boje i drugih država, osim pomenutih, pod uslovom da ni pod njihovim zastavama nisu osvojili medalju na Igrama.

Kad je reč o Paraolimpijskim igrama, po istim kriterijumima, od prvog učešća Jugoslavije, u Hajdelbergu 1972. godine, do danas takav rezultat je ostvarilo ukupno 13 sportista (11 muškaraca i dve žene), u devet nadmetanja u pet sportova. Uz to i napomena da su u završnom pregledu načinjene korekcije posle razgovora sa pojedinim sportistima koji su nam ukazali na propuste u arhiviranju njihovih rezultata.

“Vesti” donose priče sportista

U knjizi “Biti četvrti: šampioni bez olimpijske medalje” ispričane su životne priče 22 sportista kojima je najveći uspeh četvrto mesto na Olimpijskim ili Paraolimpijskim igrama, s posebnim osvrtom upravo na te dane kad su stigli do ovog rezultata i brojne ilustracije. Na taj način se govori o fenomenu kojem nema kraja i koji iznova dobija neke nove junake, čemu doprinose i razmišljanja u knjizi još šestoro sportista, koji su bili na istoj poziciji, ali su pre ili posle toga osvojili jednu ili više olimpijskih medalja.

U narednim danima “Vesti” svojim čitaocima donose segmente selektovanih intervjua, uz redakcijsku opremu. Tako ćete moći da pročitate priče vaterpoliste Borisa Čukvasa, rvača Ištvana Semeredija, strelaca Srećka Pejovića i Zorane Arunović, fudbalera Nikice Klinčarskog, rukometaša Svetlane Vujčić i Nedeljka Jovanovića, atletičarke Slobodanke Čolović Maričić, košarkašice Tine Krajišnik, kao i paraolimpijaca Franciske Ševarac, Milana Živića i Željka Čelikovića.

Primer praktičnog rada

Knjiga “Biti četvrti: šampioni bez olimpijske medalje” autora Predraga Bajića, asistenta na Fakultetu za sport Univerziteta “Union – Nikola Tesla” i nekadašnjeg dugogodišnjeg novinara našeg i vašeg lista, realizovana je sa studentima sportskog novinarstva i predstavlja primer praktičnog rada s generacijama budućih novinara na ovom fakultetu.

Urednik izdanja je prof. dr Radivoje Petrović, takođe nekadašnji član redakcije “Vesti”, dok su recenzenti prof. dr Zoran Jevtović, prof. dr Vladimir Koprivica i prof. dr Zoran Aracki.

Studenti u fokusu

U realizaciji knjige su učestvovala 24 studenta sportskog novinarstva Fakulteta za sport Univerziteta “Union – Nikola Tesla”. To su: Uroš Selenić, Aleksa Janković, Elena Deleva, Đorđe Samoilović, Dušan Fatić, Stefan Stanković, Aleksandar Stajkovac, Ognjen Borjanović, Aleksandar Filipović, Filip Ljubisavljević, Anđelija Ratić, Dušan Krstić, Miloš Dragović, David Radanović, Miloš Petrović, Sara Đorđević, Aleksandar Brežanin, Boško Petrović, Ana Ratković, Nemanja Andrić, Ivan Miletić, Stefan Branežac, Vukić Stojanović i Atanasije Nikolić.

Sutra – Boris Čukvas – “Sitnice” odlučivale u Rimu