Tanjug/Rade Prelić
STIHIJA: Podivljale reke širom Srbije

Kišno proleće i jaki pljuskovi prethodnih dana doveli su Srbiju u opasnost od ponavljanja biblijskih poplava iz 2014. godine. Vodostaji rastu, bujice odnose mostove, poplavljene su na stotine domaćinstava, pa je do ponedeljka vanredno stanje u vedeno u devet opština: Osečini, Krupnju, Loznici, Ljuboviji, Malom Zvorniku, Arilju, Kosjeriću, Lučanima i Kraljevu.

Iz Uprave za civilnu zaštitu tvrde da je u kratkom vremenskom periodu palo preko 40 litara po metru kvadratnom. Mnoge reke u Zapadnoj Srbiji su se izlile plaveći ne samo domaćinstva već i škole preduzeća i saobraćajnice.

Najteže je u Ljuboviji, gde su tri mosta srušena, a još četiri su u opasnosti da se desi isto. Vodena stihija u Ljuboviji poplavila je oko 700 domaćinstava, dok su desetine građana je evakuisane iz svojih domova. Magistralni put od Lubovije ka Loznici i Bajinoj Bašti je u prekidu.

Predsednik opštine Ljubovija Milovan Kovačević kaže da su imali tešku noć.

– Sva mehanizacija i građanstvo su bili angažovani, međutim, neki nasipi nisu izdržali, tako da je došlo do izlivanja vode. Ugroženo još domaćinstava, gde je voda došla do temelja. Najverovatnije i te porodice se moraju iseliti – rekao je Kovačević.

Evakuisana 71 osoba

Prema njegovim rečima, morali su da isključe magistralni vodovod, pa je cela opština vez vode. EPS je preventivno isključio i struju za pedesetak domaćinstava u centru mesta. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede saopštilo je da je upućena pomoć s cisternama s vodom i naftom u Ljuboviju. Sve stručne službe su na terenu, a ministar Branislav Nedimović je otišao u Loznicu.

Specijalistički timovi za spasavanje iz Beograda, Novog Sada, Šapca, Valjeva, Sremske Mitrovice i Čačka su, uz Žandarmeriju, evakuisali 71 osobu na teritoriji opština Krupanj, Ljubovija, Kosjerić i Lučani.

Osim u Ljuboviji, MUP je procenio da je situacija kritična i u Guči, Lučanima i Arilju. Ministar policije Nebojša Stefanović stigao je u Ljuboviju i na terenu razgovarao sa meštanima. On je uputio pojačanje i u Osečinu, gde se izlio Jadar i polavio oko 150 domaćinstava.

Kuće pod vodom

Voda oko Doma trubača

U Lučanima i okolnim selima kiša nije prestajala. Tijanjska, Živička i reka Gorušica, kao i potoci sporo su se povlačili u svoja korita, pa je podignuta je mobilna brana u sklopu nasipa dugog od oko 2,5 kilometra.

Veliki problemi zadesili su 13 dragačevskih sela u slivu reke Bjelice, a najteže je bilo u Viči i Guči gde je voda prodrla u brojna domaćinstva. U Viči je poplavljena 31 kuća koje su ljudi napustili pred vodenom stihijom. Štete ima puno i na putevima i mostovima, a ima i odrona. U Guči je poplavljena srednja škola, a voda je opkolila i Dom trubača u Guči. Iz opštinskog štaba za vanredne situacije kažu da se procenjuje da je ugroženo stotinak kuća i pomoćnih objekata. U samom Dragačevu poplavljen je sportski centar.

Nemoć pred stihijom

Reka Skrapež u Kosjeriću se vratila u korito, a voda se ispumpava iz dvorišta i kuća. Poplavljene su tri stambene zgrade i oko 100 domaćinstava, a u centru grada vodena stihija je odnela konstrukciju mosta u izgradnji.

– Nismo mogli da se odbranimo, voda je bila veoma velika i brzo je nadošla. Poplavljeno je 40 do 50 kuća, a štete ćemo sagledati tek kada se poplava povuče jer u pojednim kućama imamo do 1-2 metra vode – rekao je predsednik opštine Kosjerić.

Vode ima i u jednoj od trafo-stanica, zbog čega deo Kosjerića nema struju.

Preti i Tamiš

Porastao je vodostaj Tamiša. Na potezu od 60 kilometara od granice sa Rumunijom do Sečnja, obe obale su pod vanrednim merama odbrane od poplava.

Poplavljen je put između Botoša i Tomaševca, ali u “Vodama Vojvodine” kažu da je reč o kontrolisanom ispustu i da bi stihija trebalo da se povuče do vikenda.

Odsečeni Arilje i Ivanjica

U Ivanjici je ugroženo nekoliko naselja. Jedna porodica je evakuisana, a poplavljeno je desetine domaćinstava. Pored državnog puta iz pravca Arilja, gde je Moravica odnela deo trase, u prekidu je i nekoliko lokalnih. Oštećeni su mostovi i aktivirana klizišta. Reka Rzav je u Arilju poplavila objekte i celu plažu Urjak. Prema rečima Momčila Mitrovića, zamenika predsednika opštine Ivanjica, u nekim domaćinstivma u selima pored Moravice ima i po metar vode, a poplavljeno je i nekoliko preduzeća.

NEMA DALJE: Arilje

Padavine do četvrtka

Hidrolog Republičkog hidro-meteorološkog zavoda (RHMZ) Dejan Vladiković rekao je da je zabeležen jak porast vodostaja na području Zapadne Morave, odnosno na njenim pritokama Moravici i Bjelici. Prema njegovim rečima, vodostaji su u tom trenutku bili oko i iznad vanredne odbrane od poplava. Vladiković je rekao da su bili vrlo nagli porasti na Ljuboviđi kod Ljubovije, ali da se situacija polako smiruje. Slično je i na gornjem toku Jadra.

Od četvrtka se očekuje apsolutno razvedravanje i porast temperatura.

Borba za svaki život

Kritično je studeničkom kraju, gde je reka Studenica napravila velike probleme. U kući u Živički ostao je zarobljen stariji bračni par. Spasioci su pokušali da im priđu čamcima i sajlama, ali nisu uspeli.

– Oni su u velikoj opasnosti u toj kući, četiri kilometra nizvodno od manastira Studenica. Pokušavamo da stupimo u kontakt sa njima i bojimo se za njih – rekao je Dragan Jevremović, predsednik MZ Studenica koji je čekao da dođu specijalci, dok su uznemireni meštani tražili da se pošalje helikopter.

Takođe, bujica je presekla most na Brevici na Rudnu. Odsečeno je 15 domaćinstava.

U opštini Kraljevo izlila se i Slatina. Nabujali Ibar u samom Kraljevu poneo je splav koji se razbio u paramparčad kad je udario u most.

Bujice su napravile štetu u atarima desetina kraljevačkih sela, najviše na infrastrukturi, ali i na poljoprivrednim i stambenim objektima.

– Prioritet je da spasimo živote meštana, a već su evakuisane četiri osobe iz Mlanče. Sva javna preduzeća su na raspolaganju Gradskom štabu i angažovaćemo privatna preduzeća koja imaju odgovarajuću mehanizaciju – rekao je gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić.