Omega production
Detalj sa snimanja filma "Košare"

Odlučili smo da ne nastavimo dalju saradnju sa rediteljem Balšom Đogom, čiji smo honorar u potpunosti isplatili i kome se zahvaljujemo na dosadašnjem radu, saopštili su Nemanja Mićić i Vladan Anđelković iz kuće “Omega prodakšn”, producenti filma “Košare”, u pisanom saopštenju.

Odgovor dvojice producenata filma “Košare” usledio je nakon što je reditelj Balša Đogo objavio na svom Fejsbuk profilu da mu je od njih “stigao ultimativni zahtev da promeni scenario i da ga učini u toj meri ‘lakšim’ da mogu da se snime i film i serija za četiri-pet dana po epizodi, a svi u našem poslu znaju da je to tempo rada brži nego na sitkomu u studiju”, na šta on, kako je rekao, nije želeo da pristane.

“Nismo ni prvi ni poslednji koji su malo ostali iza plana, ali to je toliko normalno na početku snimanja i stalno se dešava u našem poslu. Ali, niko ne zaustavlja snimanja, ne menja reditelja, celu ekipu, scenario i glumce. Naš scenario su čitali svi u ministarstvima, sve komisije, glumci i borci sa Košara, i svi su stali iza njega. Svideo im se, jer je ličan i nikome ne drži lekcije, ne arbitrira o nesreći ljudi koji su branili svoju zemlju, i ne damo ga nekima koji o tome ni približno ne misle kao mi”, napisao je Đogo između ostalog.

“Ovaj projekat je veći od svih nas”

Međutim, Mićić i Anđelković ističu da je “ovaj projekat veći od svih nas, i veći od bilo kog pojedinca”.

“Naša ideja da se snimi film o bici na Košarama nastala je pre sedam godina, i tokom celog perioda temeljno smo je razvijali, trudeći se da ugleda svetlost dana i da bude neka vrsta umetničkog spomenika na žrtve, na borce i na jednu od najherojskijih priča u skorijoj srpskoj prošlosti. Prošle godine, naša produkcija, ‘Omega production’, pobedila je na konkursu Filmskog centra Srbije sa projektom ‘Košare’ čiji je autor Đorđe Milosavljević. Doživeli smo to kao veliku čast i obavezu da istinito i verno ispričamo priču o junaštvu boraca sa Košara”, navodi se u pisanoj reakciji dvojice producenata.

Oni napominju da su “ulogu reditelja poverili Balši Đogu, verujući da će zajedno uraditi veliku i važnu stvar”.

“Nažalost, u procesu rada naišli smo na teškoće i izazove koji su rasli i pored naših napora da ih prevaziđemo. Kao neko ko je direktno odgovoran za uspeh i realizaciju ovog projekta, nismo želeli da dopustimo da bilo čije odluke i ponašanje ugrožavaju proces rada i krajnji rezultat. Zbog toga smo odlučili da ne nastavimo dalju saradnju sa rediteljem, čiji smo honorar u potpunosti isplatili i kome se zahvaljujemo na dosadašnjem radu”, navode Mićić i Anđelković.

Producentski dvojac “garantuje jednaki kvalitet” kakvom su, kako ističu, težili od prvog dana.

“Ovaj scenario mogu samo ja da radim”

Reditelj Balša Đogo ponovo se oglasio opet putem društvenih mreža, navodeći da će tužiti svakog ko bude radio po njegovom scenariju.

“Naš scenario, svaka stranica je zaštićena u Autorskoj agenciji i u mom ugovoru sa ‘Omega produkcijom’ stoji da taj scenario mogu raditi samo ja kao reditelj. Ne dozvoljavam nijednom drugom kolegi da radi po mom scenariju i obaveštavam ga unapred da ću ga tužiti sudu za povredu autorskih prava jer uvek ima neko ko hoće da radi, a čujem da producenti uveliko traže takvog. Dakle možete da radite ako hoćete film po originalnom Đorđevom scenariju, ali naše ne dirajte. I seriju ne možete snimati bez mene”, objavio je on na Fejsbuku.

Đogo podseća i da je početni scenario Đorđa Milosavljevića koji je, kako kaže, on rediteljski obrazlagao komisiji FCS-a (Filmskog centra Srbije) sat vremena, objašnjavajući kako će ga unaprediti, ostavljen da bude deo nekih budućih epizoda.

“Svi su se složili da je tako najbolje, a da se film napravi od ovoga što smo mi napisali pošto smo mnogo duže bili u temi i nismo hteli da glavna priča našeg filma bude ona o tri Bova koja su u rano jutro kada je počeo napad krenula sa Košara prema Batuši”, rekao je on.

Đogo je sada objasnio i da su kompletan scenario za 12 epizoda TV serije Košare napisali Strahinja Radetić i on od aprila 2019. do januara 2020 godine slušajući učesnike i čitajući dostupnu literaturu, kao i da su po njihovom scenariju pravljene razrade svih sektora, kostima, šminke, scenografije, oružarske, pirotehničke.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here