Bitka za mrtvog Olivera

D. Dekić - Vesti
0
Tanjug
Oliver Ivanović (Foto: Arhiva)

Lik i delo jednog od najistaknutijih lidera kosmetskih Srba Olivera Ivanovića, ubijenog u atentatu početkom prošle godine, i pored protivljenja njegove porodice našlo se u predizbornoj kampanji za vanredne kosovske izbore i postalo predmet političkog prepucavnja.

Prašina se podigla pošto je Rada Trajković, jedan od dva nezavisna kandidata Koalicije Sloboda, počela kampanju sa mesta gde je Ivanović ubijen i obećala izgradnju memorijalnog centra, koji će biti mesto za mlade.

Odmah se oglasila potpredsednica GI SDP Ksenija Božović i, uz opasku da je Trajkovićeva imala mnogo neslaganja sa Ivanovićem, zapitala je gde je bila dok je bio u pritvoru, dok je Ivanovićeva nevenčana supruga Milena Popović optužila da prikuplja jeftine političke poene.

– Nema nikakvih problema – kaže Trajkovićeva za “Vesti”. Ona to prihvata, jer su Ivanoviću, dok je bio živ, “ove dve žene bile lojalne i volele ga najviše na svetu”.

– Imali smo različite stavove po mnogim pitanjima. Ali, imati različito političko mišljenje ne znači i da treba ubijati – uzvratila je Trajkovićeva.

Ona napominje da su mu i Božovićeva i Popovićeva bile veoma bliske, pa mogu mnogo da pomognu u istrazi o Ivanovićevom ubistvu.

– Nisam bila toliko bliska, ali jesam posvećena otkrivanju onog ko je naredio “streljajte Olivera” i spremna sam da u tome idem do kraja – odgovorila je Rada Trajković u izjavi za “Vesti” pošto je njeno počinjanje kampanje na mestu Ivanovićevog ubistva Milena Popović okarakterisala kao “sramno i licemerno”. Popovićeva je istakla da je Trajkovićeva time “htela da se promoviše i ponovo vrati na političku scenu preko stradanja jednog nevinog čoveka”.

Ksenija Božović pitala je Radu Trajković na koliko se Ivanovićevih suđenja pojavila, koliko ga je puta posetila i gde je bila prethodnih 20 meseci, kada je GI SDP tražila nalogodavce i ubice i palila sveće.

Božovićeva nema “zajednički jezik” ni sa partijskim kolegama Igorom Rajčićem i Dušanom Milunovićem, koje je isključila iz partije.

Sve je počelo njenom iznenadnom odlukom da na predstojećim izborima bude deo Srpske liste, koju predvode naprednjaci, obrazloživši da su “Srbima na KiM u ovim trenucima preko potrebni jedinstvo i podrška države radi opstanka i očuvanja državnih i nacionalnih interesa”.

Od te odluke ogradila su se preostala dvojica odbornika u mitrovačkom parlamentu Igor Rajčić i Dušan Milunović, ističući da su “izdani i kao odbornici i kao borci za pronalaženje ubice Olivera Ivanovića”. Božovićeva je na sednici lokalnog parlamenta saopštila da su njih dvojica isključena iz partije zbog kršenja statuta.

Milunović ne krije čuđenje kako je povukla taj potez kad nikada u stranci nije bilo sastanka na kojem bi glasali da je Božovićeva neko ko donosi odluke.

Miroslav Ivanović, brat ubijenog lidera GI SDP, tada je rekao da se “političko sukobljavanje nastavlja i sa ubijenim Oliverom” i da je “vrlo aktuelno i sve žešće iz dana u dan”.

Oliver pripada svima

Uz izvinjenje porodici Ivanović, koja je tražila da se ime Olivera Ivanovića ne koristi u predizbornoj kampanji, Rada Trajković rekla je da oni moraju da razumeju, jer “Oliver posle ubistva nije samo njihov”.

– Oliver pripada svim ljudima koji preziru zločin i traže pravdu i slobodu – poručila je kandidatkinja Koalicije Sloboda.

“Nas je ipak više”

Povodom godišnjice ubistva Olivera Ivanovića održana je protestna šetnja u Beogradu, sa koje je zatraženo da se nađu ubice i nalogodavci.

Na velikom transparentu su bile Ivanovićeve reči: “Nas je ipak više.” U šetnji sa građanima koji učestvuju u protestima 1 od 5 miliona bili su supruga Nataša Ivanović i porodica.