Tanjug
Siniša Mali

Srbija ima čime da reaguje u slučaju još gore krize u svetu, poručio je ministar finansija Siniša Mali, uz napomenu da su robne rezerve pune i da obezbeđuju zalihe svega što je potrebno.

– Imamo i dovoljno novca da nabavimo sve što je neophodno – rekao je Mali na otvaranju Kopaonik biznis foruma i podsetio da je država zamrzla cene osnovnih životnih namirnica i goriva. Ministar je podvukao da je kurs i dalje stabilan, kao i da neće biti ni poskupljenja struje za građane, pošto država preuzima na sebe teret krize.

Ocenio je i da današnji svet više nije isti u odnosu na onaj pre samo dve godine, jer se mnogo toga promenilo i poručio da je Srbija uprkos tome ostala stabilna zemlja koja beleži rast.

– Potrebna nam je stabilnost, a ne svađe i podele i zato treba još jače i bolje da radimo i borimo se za svako radno mesto – naglasio je Mali.

I guvernerka centralne banke Srbije Jorgovanka Tabaković poručila je da je država pripremila sveobuhvatan program za zaštitu stanovništva i privrede od efekata koji mogu da se jave kada je reč o ponudi, kao i cenama.

U Srbiji su, naglasila je, na vreme obezbeđene rezerve, pre svega energetske i robne, kao i devizne.

Prema ocenama predsednika Saveza ekonomista Srbije (SES) Aleksandra Vlahovića svet se suočava sa izraženim ekonomskim i geopolitičkim rizicima, a kriza koja se vidi razlikovaće se od velike depresije iz 2008, stoga i odgovor na nju mora da bude drugačiji.

Vlahović je otvarajući “srpski Davos” kazao da će visoke cene energenata dodatno pojačati inflaciju i da Evropska centralna banka (ECB) i Američke federalne rezerve (FED) planiraju da podignu kamatne stope da bi smanjili inflaciju, što će poskupeti kredite i javne dugove.

Predsednik SES-a je poručio da nema mesta bespotrebnom trošenju koji bi podsticao tražnju, naglašavajući da je sada potrebna veća štedljivost i da Srbija treba da se drži plana od tri odsto budžetskog deficita u 2022. godini.

– Neophodno je načelo opreznosti i štednje u vođenju fiskalne politike, a to znači bez nepotrebnog trošenja novca za podsticaj tražnje. To takođe podrazumeva i niži deficit od planiranog, komforniji fiskalni prostor, kao i smanjenje duga – kazao je on.

Najznačajniji ekonomski događaj u zemlji KBF održava se od 6. do 9. marta u Kongresnom centru hotela Grand i okuplja oko 1.000 predstavnika države, biznisa i akademske zajednice.

KBF se ove godine održava po 29. put, a tokom četiri dana učesnici će svoja mišljenja ukrstiti na čak 33 panela, a centralna tema skupa je “Srbija 2030: Agenda održivog razvoja”. Organizator ovog skupa je SES.

Veliki pritisci na Srbiju

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da Srbija i njen predsednik Aleksandar Vučić trpe velike pritiske zbog dešavanja u Ukrajini.

On je naglasio da je za Srbiju u ovoj situaciji najvažniji mir i stabilnost i da treba da izbegne da u budućnosti bude na mestu sudara Rusije i NATO-a.