EPA/SASCHA STEINBACH
Bitkoin

Najstarija i najpopularnija kriptovaluta bitkoin jutros je zabeležila rast od 7 procenata, pošto se oko 7.30 časova digitalnim novčićem trgovalo po ceni od 58.300 dolara. Ovo je prvi značajan skok posle nekoliko dana tokom kojih se vrednost uglavnom kretala između 54.000 i 55.000 dolara.

Cena bitkoina trenutno je 57.900 dolara, a u protekla 24 sata varirala je od 54.100 do maksimalnih 58.300 dolara.

Druga najpopularnija kriptovaluta – ethereum, već danima obara sopstvene rekorde, pa je trenutna cena oko 2.850 dolara, što je rast od 3 procenta.

Podsetimo, bitkoin je istorijski rekord zabeležio 14. aprila, kada je vredeo više od 64.000 dolara, da bi se samo posle nekoliko dana cena “survala” na 47.000 dolara.

Tržišna kapitalizacija bitkoina i dalje je iznad bilion dolara.

Prema oceni jednog od analitičara koji je prognozirao da će bitkoin do kraja godine dostići 100.000 dolara, “zdrava” rasprodaja kriptovalute može zapravo ojačati optimistični scenario.

“Ovo ne doživljavamo nužno kao nešto što nas vodi do vrha na tržištu 2017.”, rekao je strateg za digitalnu imovinu Fundstrat-a David Grider za Yahoo Finance, vraćajući se na vrh 2017. koji je nastavio s padom od 80 odsto.

“Vidimo ovo više kao nešto gde tržište mora imati zdrav period hlađenja pre nego što može nastaviti dalje.”

Američka banka JPMorgan pre nekoliko dana je objavila zanimljivu belešku za investitore u kojoj je pokušala da objasni zašto drugoj najpopularnijoj kriptovaluti – ethereumu, poslednjih nedelja na tržištu ide bolje nego bitkoinu. Dva su razloga za to: poboljšanja u likvidnosti, te veći promet na javnoj blockchain mreži Ethereum.

Zato neki analitičari prognoziraju da bi e

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime