Tanjug/AP

Bugarska će i dalje dobijati ruski gas preko Grčke, ali će se cena gasa povećati za 30 odsto, izjavio je bivši ministar energetike Bugarske Rumen Ovčarov u intervjuu portalu Epicentar.

Prema njegovom mišljenju, tek će se uveriti u pouzdanost ovih isporuka, jer Grčka ima rok do 25. maja za plaćanje „Gaspromu“ i tada će se videti da li će Grčka platiti u rubljama.

– Ovaj zaobilazni način snabdevanja Bugarske gasom mogao bi da se održi samo ako u sankcionom ratu sa Zapadom Rusija ne prestane da prodaje gas Evropskoj uniji i Grčkoj – primetio je Ovčarov.

Bivši bugarski ministar smatra da je takav rat protiv Rusije pretrpeo poraz: kurs dolara nije bio 200 rubalja, trgovinski bilans Rusije za prvi kvartal ove godine je u plusu, dok je izvoz u Kinu porastao za 31 odsto.

– Međutim, sankcije imaju svoj uticaj u Rusiji, stopa inflacije je porasla – rekao je Ovčarov.

On je komentarisao i posledice sankcija na Zapad.

– Sledeća faza rata je energetska i ovde je već unapred izvesno da će Zapad ovaj rat izgubiti. Razlog tome je što Rusija nudi vredan proizvod za kojim postoji potražnja. A šta Zapad predlaže Rusiji? Neke novčanice kojima pada vrednost – evro je već skoro izjednačen sa dolarom. Rusija ima pravo da zahteva da joj se plati u valuti koju može da koristi, a ne novčanicama koje se, između ostalog, zamrzavaju – izjavio je Ovčar.

On je izrazio žaljenje što se Ukrajina ne pridržava Minskih sporazuma.

– Kako je došlo do toga da smo mi podržali one koji krše Minske sporazume? Kako su jedni postali zlikovci, a drugi anđeli nebeski? Da li zahvaljujući tome što su 40 ljudi žive spalili u Odesi? (prema zvaničnoj verziji 2. maja 2014. godine u odeskom Domu sindikata živo je spaljeno 42 ljudi). A šta je sa ljudima koji su streljani u Marijupolju 9. maja tokom akcije ‘Besmrtni puk’? Osam godina niko sa Zapada nije dolazio u Donjeck i Lugansk. Čini mi se, da jednostrana propaganda već počinje da daje suprotni efekat – izjavio je bivši bugarski ministar.

Ovčarov je uporedio odnos Rusije i Ukrajine i Bugarske i Severne Makedonije i smatra da iza kontradikcija u odnosima među ovim državama stoji isti autor.

– Za Ukrajinu su Rusi – Huni, a za Makedoniju su Bugari – Tatari. Rusi u Ukrajini nisu državotvorni narod, kao što nisu ni Bugari u Makedoniji. Ruski jezik nije zvaničan u Ukrajini, kao ni bugarski jezik u Makedoniji. Ne čini li vam se da ovde ima mnogo toga zajedničkog i da sve potiče od jednog istog izvora? – zaključio je bivši bugarski ministar.

Ranije je objavljeno da Bugarska namerava da uloži veto na odluku Evropske unije o uvođenju embarga na uvoz ruske nafte

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here