EPA
Hašim Tači

Samo 24 sata pošto je bivši kosovski predsednik Hašim Tači podneo ostavku zbog optužnice koju je podneo Specijalni sud, pokušano je nezakonito preuzimanje tajnih dokumenata iz sefa kosovskog predsedništva, navodi Gazetablic.

Upravo zbog toga je za danas najavljeno da će direktor Kosovske obaveštajne agencije (KIA) o ovom slučaju obavestiti Odbor skupštine za bezbednost, prenosi Kosovo onlajn.

Izvori portala kažu da su to pokušali sekretar kosovskog predsedništva Driton Gaši i jedan zvaničnik kojeg je on predstavio kao inspektora Kosovske obaveštajne agencije.

Gaši je navodno 6. novembra obavestio savetnike Vjose Osmani koja vrši dužnost predsednice Kosova, da će Euleks izvršiti zvanični pretres u kabinetu bivšeg predsednika Tačija, ali su predstavnici Euleksa to demantovali.

Saradnici aktuelne kosovske v.d. predsednice su međutim otišli u kancelariju predsednika, gde je sekretar Driton Gaši zajedno sa drugom osobom, koju je predstavio kao inspektora Kosovske obaveštajne agencije (KIA), otvorio sef gde se čuvaju izveštaji KIA i drugi poverljivi dokumenti.

Nekoliko minuta kasnije u kancelariju je stigla Vjosa Osmani i zatražila objašnjenje Gašija, nakon čega je u njenom prisustvu sef ipak otvoren.

Sekretar kosovskog predsedništva Driton Gaši je ranije bio direktor KIA, a njega je bivši premijer Ramuš Haradinaj smenio posle deportacije šestorice državljana Turske. Potom je Tači Gašija imenovao za sekretara Predsedništva.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here