Bivši gerilac novi predsednik Urugvaja

0

Novi predsednik urugvaja: Hose Muhika

 

Muhika (74), kandidat vladajuće levičarske koalicije Široki front, proglasio je svoju pobedu, jer je osvojio oko 51 odsto glasova izašlih birača, posle čega je njegov protivkandidat, bivši konzervativni predsednik Urugvaja Luis Alberto Lakalje (68), priznao poraz, prenela je agencija Rojters.

 

Muhika, koji je učestvovao u oružanoj pobuni protiv vlade 60-tih i 70-tih godina prošlog veka i proveo 14 godina u zatvoru, osvojio je najviše glasova u prvom krugu izbora 25. septembra – 48 odsto, a Lakalje 29 odsto.

On je tokom izborne kampanje tvrdio da zastupa umereniji levičarski stav, hvaleći brazilskog predsednika Luiša Injasija Lulu da Silvu.

Lakalje (68), kandidat Nacionalne partije, koji je bio predsednik od 1990-95, stavljao je u prvi plan prošlost Muhike, ukazujući da bi njegov protivkandidat mogao da bude radikalniji lider nego što se u kampanji predstavljao.

Pobednik izbora smeniće na mestu šefa države Tabarea Vaskesa, prvog socijalističkog predsednika Urugvaja, i 1. marta početi petogodišnji mandat.

Obraćanje novog predsednika Urugvaja svojim pristalicama

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here