Bivši hrvatski udbaši “sele” se u Nemačku

0

Josip Perković
 

U međuvremenu spor je izglađen tako što je Perković izručen, a uoči Uskrsa u minhenskom zatvoru pridružio mu se i njegov šef u bivšoj Udbi Zdravko Mustač.
Tako je Hrvatska vrlo poslušno ispunila nemačke naloge za hapšenje te dvojice bivših udbaša, iako su imali ogromne zasluge u njenom osamostaljivanju početkom devedesetih i dovođenju Tuđmana na vlast.
 

Supermarket (ni)je u Briselu

Ako je nemačka kancelarka prošlog juna svojim nedolaskom u Zagreb htela poslati poruku Hrvatima da "supermarket" nije u Briselu već na njihovom terenu, čini se da će početkom ovog leta, kada se najavljuje njen dolazak, doći da ga i lično svečano otvori. Hoće li nemačka narudžba stići pre ili posle njene posete više i nema neki značaj. Jer bivši udbaši u Hrvatskoj odavno mirno ne spavaju.

Bila je to poruka Bonu da je u Hrvatskoj otvoren "supermarket" u kom se mogu poslužiti po želji.

A upravo ovih dana u hrvatskim medijima i političkim krugovima sa ushićenjem se komentariše najava da će Merkelova početkom juna ipak posetiti Zagreb.
Međutim, za to otopljavanje hrvatsko-nemačkih odnosa, kako se čini, Nemačka je dodatno povisila ulog. Naime, nemačko pravosuđe nema nameru da se zadovolji samo dvojicom spomenutih kapitalaca, pa će verovatno i pre dolaska Merkelove u Zagreb stići još nekoliko naloga za hapšenje i izručenje hrvatskih udbaša umešanih u likvidacije proustaških emigranata u toj zemlji osamdesetih godina prošlog veka.

Perkovića i Mustača nemačko pravosuđe tereti za umešanost u ubistvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića u proleće 1982. godine, za koje je već ranije na doživotnu robiju osudilo njihovog doušnika Krunoslava Pratesa. Ali za to isto delo uskoro će navodno tražiti izručenje još trojice njihovih saradnika, Franje Vugrinca, Miše Deverića i Gorana Ljubičića. I to, boje se u Zagrebu, nije kraj. Spisak putnika za minhenski zatvor nikako nije zaključen.
 

Dolazi u Zagreb: Angela Merkel
 

Nemci očito imaju nameru da potpuno rasvetle ne samo Đurekovićevo ubistvo već da kazne egzekutore i planere. Ono što su do sada otkrili pokazuje da se i u tom slučaju radilo o unutarhrvatskom obračunu na tlu Nemačke, sa kojim Beograd ima malo veze. Naime, deo presude nemačkog suda u slučaju Krunoslava Pratesa, hrvatskog emigranta i doušnika Josipa Perkovića, govori o tome da motiv likvidacije nije bila samo Đurekovićeva "protivjugoslavenska delatnost", već da je njegovo ubistvo odrađeno kako bi se zaštitio tadašnji hrvatski političar Mika Špiljak, odnosno njegovog sina Vanja, zbog pronevera u Ini. Neke činjenice govore da je Đureković podstaknut na emigraciju kako bi u Nemačkoj bio likvidiran.
 

Perković ćuti i priprema odbranu

Od kada je Josip Perković u januaru završio u istražnom zatvoru u Minhenu, u hrvatskim medijima se nagađa da je "propevao". To demantuje njegov advokat Anto Nobilo, koji je dobio odobrenje da pred nemačkim sudom brani svog klijenta.
– To je laž. Gospodin Perković ne razgovara u zatvoru ni sa kim osim sa mnom. Nagodba mu je i pre bila nuđena, ali on na to nije pristao – tvrdi Nobilo. On naglašava da sada intenzivno priprema odbranu iščekujući optužnicu Saveznog tužilaštva i početak suđenja, za koje veruje da će početi na jesen.

 

Prema neslužbenim informacijama, nemačke vlasti zbog ovog, ali i celog niza drugih ubistava koje pripisuju bivšoj Udbi, tražiće izručenje daleko više osoba, od kojih mnoge žive u BiH.

Očigledno je da oni na istrazi ubistva Đurekovića ne pokušavaju rešiti samo taj slučaj, već stvaraju celi mozaik hrvatskog dela jugoslovenske tajne službe koji je planirao, organizovao i izvršavao ubistva proustaških emigranata na nemačkom tlu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here