Foto: Tanjug/AP
Zoran Lukić

Čuveni ruski košarkaš i danas predsednik njihovog saveza Andrej Kirilenko kaže da istorija okreće novu stranicu imenovanjem Zorana Lukića za selektora Rusije.

– Nova stranica počinje u istoriji reprezentacije Rusije sa novim glavnim trenerom. Prikupivši ogroman broj mišljenja košarkaških stručnjaka, Ruska košarkaška federacija je došla do zaključka da timu jednostavno treba novi impuls. Za mesec dana očekuju je važni mečevi na startu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2023. sa Italijom i Islandom. Naime, Zoran će morati da krene od nule – i odmah u borbu – rekao je Kirilenko.

U Rusiji se nadaju da će Srbin napraviti nove lidere reprezentacije kao u svom klubu:

– Kroz svoj rad u Nižnjem Novgorodu tokom godina, Lukić je dokazao svoju sposobnost da od ruskih košarkaša stvori prave lidere. Sada za reprezentaciju Rusije dolazi važno vreme restrukturiranja i želimo da vidimo transformaciju naših igrača pod vođstvom Zorana, od perspektivnih u punopravne reprezentativce. Naravno, Savez će maksimalno pomoći treneru u tome – rekao je Kirilenko.

Bivši igrač CSKA, sada član Zenita, Vitalij Fridzon, kaže da bi promenio svoju odluku o povlačenju iz reprezentacije ako bi Lukić to od njega zatražio.

– Razumem da se ekipa podmlađuje. A Lukić je trener koji je dosta radio sa mladima i ima pristup njima. Stoga, mislim da je ovo dobra odluka. Nadam se da će biti pozitivnog rezultata i da ovo imenovanje neće biti uzaludno. Prve utakmice su već u novembru – da vidimo kako će to izgledati. Ali, po mom mišljenju, on je dobar, pametan trener. Lukić je dugi niz godina u Rusiji, poznaje našu košarku, naše igrače i mentalitet. To je najvažnije.

Fridzon je morao i da se izjasni po pitanju ruskog državljanstva za Lukića, koja je očigledno mnogo bitna stavka čim mediji toliko potenciraju tu temu:

– Blat je, takođe, deset godina radio u Rusiji, ali nije dobio državljanstvo. Ali mislim da to nije poenta. Ako je Lukić toliko ovde, to znači da mu se sviđa Rusija. I mislim da je imao mnogo ponuda iz drugih klubova, ali je ostao u Nižnjem Novgorodu – dakle, sviđa mu se tamošnja organizacija. To znači da mu se dopadaju i Rusija i VTB liga. Čini mi se da sve govori za njega. Mislim da ako mu se ponudi državljanstvo, najverovatnije neće odbiti. On je Srbin. A Rusi i Srbi su braća – rekao je “brat” Fridzon i dodao:

– Ako pozove, lako ću odlučiti. Sa zadovoljstvom. Da biste mlade uputili na pravi put. Zavisi u kom svojstvu, naravno. Ako me zove kao igrača, onda da. Nisam završio karijeru. Pomoćni trener? Još ne gledam taj posao.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here