Bivši ministar Davinić optužen za “satelit”

0

Nekadašnji vojni ministar Prvoslav Davinić

Nakon što se Viši sud u slučaju afere "satelit" oglasio nenadležnim, Osnovno javno tužilaštvo je preuzelo istragu, pa je izmenjena optužnica Višeg tužilaštva za zloupotrebu službenog položaja.

Prvoslava Davinića je sada tužilac optužio za krivično delo nesavestan rad u službi po članu 361. Krivičnog zakona Srbije.

 

Bivši ministar odbrane je optužen za štetan ugovor sa izraelskom kompanijom "ImageSat Internacional NV" za zakup satelita zbog kog prema poslednjem dogovoru dve zemlje Srbija mora da plati oko 27 miliona evra odštete.

Naime, Davinić je juna 2005. godine u pariskom hotelu potpisao ugovor s Izraelcima o zakupu satelita za nadgledanje teritorije Kosova i Metohije.

Optužnica je predata Osnovnom sudu, počeo je glavni pretres koji je strogo zatvoren za javnost, kao i dokumentacija koja nosi oznaku državne tajne.

Davinić je u ovom predmetu već saslušan na prvom ročištu pred tužiocem, gde je negirao svoju krivicu za zakup satelita. Kako saznajemo, Davinić je veliki deo vremena potrošio pričajući o svom obrazovanju, kao i da je priznanje stekao u SAD.

– Nisam kriv jer štete nema, zato što je kroz kompenzacije Izraelcima sve isplaćeno. A zašto je isplaćeno, pitajte Dinkića koji je mimo moje saglasnosti za Izrael slao traktore i tako nadoknadio sve te milione evra o kojima pričate. A pošto je šteta nadoknađena, onda nema ni moje krivice. Nisam prekršio zakon, smeštaju mi drugi – ispričao je pred tužiocem Davinić.

 

Bili umešani Tadić i Dinkić?

 

Boris Tadić, bivši predsednik Srbije, u to vreme je predsedavao Vrhovnim savetom odbrane tako da je Davinić morao da ga obavesti o planu zakupa satelita, kao i u koje svrhe će biti korišćen

 

Mlađan Dinkić, bivši ministar finansija je morao da potpiše Daviniću saglasnost za potrošnju sredstava iz budžeta za zakup satelita, jer je trošak morao biti predviđen u budžetu za koji je bio zadužen.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here