pixabay.com
Foto: Ilustracija

Nakon tri godine suđenja izrečena je presuda u sudskom postupku protiv bivšeg ministra finansija Austrije Karl-Hajnc Grasera koji je proglašen krivim za proneveru i korupciju, za šta je osuđen na osam godina zatvora.

Graser je, prema odluci suda, kriv za korupciju u vezi privatizacije “Buwog”, institucije koja se bavila saveznim nekretninama.

Sudija Marion Hoeneker kazala je da je Graser zloupotrebio svoju političku funkciju, radio suprotno interesima države i da nije ispunio svoje državne obaveze. Zbog toga je osuđen na osam godina zatvora.

Pored njega osuđeni su i bivši generalni sekretar Slobodarske partije Austrije (FPO) Valter Majšberger na sedam, a lobista Peter Hoheger na šest godina zatvora.

Sudija je navela da je optužba o nelegalnom bogaćenju na trošak države dokazana sa izjavama tri svedoka. Ona je kazala da je dokazano da je Graser 2004. godine prosledio tajne informacije Majšbergeru, koji je potom preko Hohegera ugovorio proviziju sa firmom “Petrikovič & Co” u visini od 9,6 miliona evra.

“Ta provizija je jasan mito, jer je prodao tajne informacije”, naglasila je ona.

U vezi kancelarijskog prostora “Terminal” u Lincu dato je 200.000 evra mita za useljavanje finansijskih vlasti u to zdanje.

Suđenje je počelo 12. decembra 2017, bilo je 168 dana suđenja, čime je ono jedno od najvećih i najdužih suđenja. Usled koronavirusa na proleće je usledila duža pauza, jer je presuda trebalo da bude izrečena pre leta.

Graser je tokom suđenja odbacio sve optužbe, posebno vezano za pola miliona evra koje je u gotovini uplatio na račun u “Majnl banci”, tvrdeći da je taj novac dobio od rodbine supruge, koja je član dinastije Svarovski.

Advokat Grasera Manfred Ajnedter najavio je ulaganje žalbe na presudu, ocenivđi da je sud podlegao pritisku, pre svega negativnog medijskog izveštavanja u kojem je njegov štićenik bio unapred osuđen.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here