EPA/Armando Babani

Zapadne zemlje odbijaju da priznaju rezultate referenduma u Donjecku i Lugansku (DNR i LNR), Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti zbog svojih geopolitičkih interesa, izjavio je bivši premijer Slovačke Jan Černogorski za Sputnjik.

– Obe republike i oba regiona će preći iz geopolitičke sfere Zapada u geopolitičku sferu Rusije. Zapad će oslabiti. Кada je bio obrnuti proces, na primer, u slučaju Кosova, zapadne zemlje su priznale promenu statusa čak i bez referenduma – kazao je Černogorski.

On podseća da su “sve teritorije na kojima je održan referendum do Oktobarske revolucije 1917. godine pripadale Rusiji kao Novorusija”.

– Boljševici su ih postepeno predavali Ukrajini kako bi je pridobili na svoju stranu. Sada se teritorije vraćaju u sastav Rusije u obliku referenduma. To se može nazvati nastavkom deboljševizacije Rusije – rekao je Černogorski.

On napominje da će “vraćene teritorije čuvati ruska vojska koja je jača od ustaničkih snaga” Donbasa.

– To će biti izazov za rusku vojsku i ceo svet će pratiti kako će se ona snaći – smatra bivši slovački premijer.

Od 23. do 27. septembra na teritoriji DNR, LNR, Zaporoške i Hersonske oblasti održani su referendumi na kojima je stanovništvo dalo apsolutnu podršku ujedinjenju s Rusijom. Lideri DNR, LNR, i predstavnici administracija dve oblasti su u međuvremenu doputovali u Moskvu, gde, kako su rekli, treba da bude dovršena pravna procedura o ulasku republika i oblasti u sastav Rusije.

4 COMMENTS

  1. Мислила сам су у ЕУ сви политичари лицемери, а онда се појави један Словак и својом реалношћу ми покаже да грешим. Аха – он је бивши !? Надам се да није био премијер у време бомбардовања Србије !!!

  2. Nije samo zapad licemeran…Kosovom je doduše otvorio pandorinu kutiju. Češka i Slovačka su države koje su na civilizovan način napravile Demontažu države isključivo zato šta su pali pod istu zonu novog uticaja. Da li su ikada ti slovenski narodi imali izbor svoga samoopredeljenja ili su samo posle praškog proleća postepeno dobijali nove gazde. Kad si gladan teško je biti svoj !

  3. Kad bi to prihvatili za nas bilo bi očajno ker onda bi Rusija defakto priznala Kosovo ko Državu dok deo Bosne Sanđak Vojvodina i Preševska dolina išli bi na Referendum odmah onda bi još pripajanja bilo bolje EU da neprihvati nikakve rezultate.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here