Z. Mirković
Podrška ambasade: Slaviša Bošković, ambasador Rodić i Sofija Bečanović

Predstavnici bečkog ogranka Organizacije srpskih studenata u inostranstvu (OSSI), Sofija Bečanović i Slaviša Bošković razgovarali su sa ambasadorom Srbije u Austriji Nebojšom Rodićem o trenutnim projektima organizacije, planovima za realizaciju budućih projekata i o položaju srpskih studenata u Beču. Ambasador Rodić je pozdravio dosadašnji rad akademaca i najavio nastavak podrške radu njihove organizacije.

“Pandemijom prouzrokovanom korona virusom narušena je svakodnevnica studenata. OSSI Beč je na početku pandemije prepoznala novonastale potrebe studenata, te se brzo prilagodila novim okolnostima. Aktivnosti organizacije su prestrojene na digitalne platforme i društvene mreže organizacije. Prethodnih meseci pokrenute su aktivnosti sa ciljem da studentima pruže kvalitetan sadržaj, da ih putem digitalnih platformi okupe na jednom mestu i na taj način nadoknade manjak realnog društvenog kontakta. Organizacija nastavlja redovno da pruža servisne informacije o upisu, toku studija i birokratskim propisima”, navodi OSSI.

Kada je reč o trenutnom projektima, OSSI je početkom 2021. pokrenula autorsku video-emisiju “Fragmenti” koja kroz formu intervjua sadašnje i buduće srpske studente u Beču upoznaje sa njihovim uspešnim prethodnicima.

Kroz upoznavanje sa životnim putevima gostiju, studenti imaju priliku da saznaju o svim nedaćama, ali i lepim stvarima sa kojima se student, a kasnije mladi čovek u struci susreće na svom razvojnom putu. Emisija treba da posluži kao putokaz, ali i motivacija svim mladim ambicioznim ljudima. Osim toga cilj je da emisija pokaže zanimljive životne priče članova srpske intelektualne zajednice u Austriji, koji svojim radom doprinose razvoju ovdašnjeg, ali i društva u otadžbini.

Prevodilačka sekcija

OSSI Beč je u saradnji sa Aleksandrom Ninković Tasić predsednicom Obrazovno-istraživačkog instituta “Mihajlo Pupin” osnovala prevodilačku sekciju koja nastoji da ustali praksu amaterskog, studentskog prevodilaštva. Članovi sekcije imaju priliku da se kroz prevod istorijske građe o Mihajlu Pupinu, Nikoli Tesli, Milutinu Milankoviću upoznaju sa manje poznatim ili do sada potpuno nepoznatim epizodama iz života ovih velikana.

Kolumne

Jedan od projekata je istorijska kolumna, koju diplomirani istoričar Zlatan Stojadinović mesečno za OSSI Beč priprema pod nazivom “Iz pera bečkog studenta”. Cilj kolumne je da studentima približi crte iz života njihovih prethodnika, slavnih srpskih studenata u Beču.

Danilo Vukasović, diplomiranog fotograf, autor je foto kolumne i trenutno posvetio radu na temu “Dunav-nit koja povezuje”.

Vukasović svoje živopisne doživljaje nastale na putovanjima beleži objektivom kamere, ali i perom i prikazuje kroz redove mesečne foto-kolumne.

Srpska vojnička groblja

Još jedan zanimljivi projekat tiče se srpskih vojničkih grobalja iz Prvog svetskog rata na prostoru Austrije. Diplomirani istoričari Marko Sarić i Zlatan Stojadinović pod pokroviteljstvom OSSI Beč privode kraju rad na sakupljanju arhivske građe i publikaciji prvog toma knjige koja će prvi put sabrati potpune podatke o broju palih srpskih boraca, ali i o svim srpskim vojničkim stratištima za vreme Prvog svetskog rata na prostoru Austrije.

Projekat je podržala Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnjih poslova Srbije.