commons.wikimedia/Krzysztof Dudzik

Dogovorene i mirne promene granica na Balkanu uspostavile bi pravičnije, pravednije i prosperitetnije zemlje, a verovatno će pre toga biti potrebno dve ili više godina rasprava i razmatranja, smatra bivši zamenik Centralne obaveštajne agencije (CIA) za Balkan Stiven Majer.

“Promene granica ne moraju dovesti do ‘krvoprolića’, posebno ako se o njima racionalno razgovara, a vlade zemalja Balkana postignu miran, obostrano prihvatljiv sporazum i glavne sile ostanu van procesa. Ovo je proces koji moraju kontrolisati i odrediti same balkanske zemlje”, naveo je Mejer u autorskom tekstu za “Večernje novosti”.

On smatra da je čudno zašto se pojedini lideri na Balkanu protive promenama granicama i podseća da su trenutni granični aranžmani uglavnom konstrukcija zapadnih sila.

Analizirajući kako balkanski lideri i interesne grupe mogu započeti proces rasprave o graničnim promenama u regionu, Majer ističe da je prvo važno shvatiti da se atmosfera promenila.

“Slovenački non-pejper dao je veću verodostojnost mogućnosti promene granica nego bilo kada od Dejtona. Ne odbacuje se, a ideja je čak stekla određeni kredibilitet u EU”, napominje Majer.

On ističe da je pritom apsolutni imperativ da se ovaj proces odvija mirno, jer ne samo da bi nasilje bilo nemoralno, već bi povuklo velike sile na Balkan i unazadilo regionalni razvoj decenijama unazad.

Majer smatra da zajedničko regionalno tržište Balkana, koje je izgrađeno posle samita u Sofiji prošle godine, može da posluži kao model za rasprave o politikim promenama.

On smatra da Bajdenova administracija nema istinskog interesa za Balkan, jer ima važnijih pitanja sa kojima treba da se suoči, među kojima su Kina, Rusija, Iran i nekoliko drugih područja.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here