Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Popularna striming platforma, Spotify, patentirala je tehnologiju koja joj omogućava da “prisluškuje” korisnike i pozadinske zvuke.

Njihov cilj je da provere vaše emocije kada slušate određenu kompoziciju, kako bi mogli da vam ponude odgovarajuću muziku u svakom trenutku, u zavisnosti od lokacije i vašeg raspoloženja.

Naime, softver za prepoznavanje govora i analizu zvuka, osim ovih podataka, prepoznaje i gde se korisnik nalazi. Zamisao kompanije Spotify jeste da ne morate da pretražujete muziku koja vam se trenutno sluša, već da vam algoritam sam ponudi ono što će vam savršeno odgovarati na osnovu parametara.

Zahtev za registrovanje patenta je predat još 2018. godine, a glavni razlog za ovu ideju bilo je to što je “previše zahtevati od korisnika da daju detalje o muzičkom ukusu”, prenosi Russia Today.

Pored demografskih parametara korisnika, Spotify će moći da analizira i nivo stresa, intonaciju glasa, ritam i druge stvari koje bi mogle da pomognu u utvrđivanju opšteg emocionalnog stanja.

Uz pomoć “prikupljanja” i pozadinskih zvukova, aplikacija će moći da prepozna da li se trenutno nalazite na nekoj proslavu, u javnom prevozu, i slično.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here