commons.wikimedia
Mapa Ukrajine

Nedavne vojne vežbe u Crnom moru “Morski povetarac” (Sea Breeze 2021) ne odgovaraju interesima SAD u sferi nacionalne bezbednosti, a prisustvo američke vojske je nepotrebna i opasna provokacija, piše američki portal “Biznis insajder“.

Prema mišljenju kolumniste Skota Mekkana, manevri “Morski povetarac” su kontraproduktivni – počeli su samo nedelju dana posle skandaloznog incidenta sa britanskim razaračem “Defender” i ruskim lovcima kod obala Krima.

Pritom, već na ceremoniji otvaranja vojnih vežbi u Odesi bilo je jasno da je njihov glavni zadatak – priprema za rat sa Rusijom. O tome svedoči izjava komandanta Ratne mornarice Ukrajine Alekseja Neižpape koji je rekao da su manevri “moćan signal”, navodi se u članku.

Prema mišljenju novinara, tvrdnje američke vojske da se solidarišu sa Kijevom zasnivaju se na ozbiljnim logičkim pogrešnim procenama, a događaji u Crnom moru ne predstavljaju pretnju po američku nacionalnu bezbednost.

Reputacija Amerike biće narušena?

“Strateški značaj Ukrajine za Sjedinjene Američke Države je precenjen. Ona nije saveznica niti članica NATO – i ne bi trebalo ni da bude, a povremenim nagoveštajima predstojećeg ulaska zemlje u Alijansu Vašington samo rizikuje da zakomplikuje rešavanje problema između Kijeva i Moskve”, piše Mekkan.

On je siguran da bi reputacija Amerike mogla biti ozbiljno narušena ukoliko ona nastavi da naglašava svoje obaveze pred Ukrajinom. Pristalice zajedničkih vežbi ukazuju na njihov doprinos “obuzdavanju” Rusije, ali taj argument nema nikakvu težinu, smatra novinar.

“Prosudite sami. Manevri ‘Morski povetarac’ čiji je cilj da zaštite Ukrajinu održavaju se svake godine. Ipak, uprkos svim vežbama, Krim je ušao u sastav Rusije 2014. godine… Američko zakletva o solidarnosti sa Kijevom sada deluje kao obećanje koje se neće ostvariti, jer je postalo očigledno: mala je verovatnoća da će se SAD odlučiti na rat kako bi zaštitili Ukrajinu od druge nuklearne super sile”, konstatuje američki ekspert.

On smatra da bi SAD trebalo da donose odluke, polazeći od strateških interesa nacionalne bezbednosti, što se tiče i zajedničkih vojnih vežbi.

Podsetimo, u Crnom moru su od 28. juna do 10 jula održane međunarodne vojne vežbe Ukrajine i NATO “Morski povetarac”. U vežbama je učestvovalo 4.000 vojnika, 30 aviona i 40 brodova iz 32 zemlje, uključujući Ukrajinu, SAD i zemlje članice NATO.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here