pixabay.com

Ministar finansija Austrije Gernot Blimel ocenio je danas da će, ako ne dođe do daljeg epidemiološkog zaključavanja, austrijska privreda moći do kraja leta da se vrati na predkrizni nivo.

– Najnovije prognoze različitih ustanova ukazuju da ćemo imati privredni rast od 3 do 3,5 odsto. Nadamo se da će na kraju privredni rast biti iznad prognoziranog – kazao je on.

Tome, dodaje, treba da doprinese turizam, koji se od sutra, popuštanjem mera, otvara.

Ministarka turizma Elizabet Kestinger rekla je da je popunjenost hotela, prema prijavama, do posle avgusta na dobrom nivou.

Da bi se olakšalo pridržavanje uslova pristupa hotelima i restoranima stranim turistima biće ponuđeno besplatno testiranje.

– Svi građani mogu se u Austriji besplatno testirati na koronu, bez obzira da li se u Austriji nalaze zbog posla, rada ili odmora – objasnila je Kestinger.

Ministar rada Martin Koher je kazao da polazi od toga da će pokretanje privrede pozitivno da se odrazi i na tržište rada.

Prema njegovim rečima oko 150.000 ljudi bi posle okončanja zaključavanja trebalo da se vrate na radno mesto.

– Nadam se da ćemo na leto biti na nivou nezaposlenosti, koji je i dalje visok, ali koji nije više rekordan – rekao je Koher.

Ministri Koher i Blimel, takođe su rekli da ne računaju na talas stečaja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here