EPA

Američki državni sekretar Entoni Blinken sastao se u Njujorku sa šefovima diplomatija Jermenije i Azerbejdžana, a kako je saopštio Stejt department, to je prvi direktan razgovor između dve strane od pograničnih sukoba ovog meseca, u kojima je bilo više desetina poginulih, prenosi Rojters.

U razgovorima sa ministrom spoljnih poslova Jermenije Araratom Mirzojanom i njegovim azerbejdžanskim kolegom Džejhunom Bajramovim, na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, Blinken je u ponedeljak istakao potrebu da se spreče dalji sukobi i strane vrate mirovnom procesu, saopštio je portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

– Razgovarali su o narednim koracima, a američki državni sekretar je ohrabrio strane da se ponovo sastanu pre kraja meseca – rekao je Prajs, prenosi Tanjug.

U obraćanju pre sastanka sa jermenskim i azerbejdžanskim ministrom spoljnih poslova, Blinken je rekao da je Vašington “ohrabren činjenicom da su borbe prestale i da nije bilo nikakvih novih vojnih akcija u proteklih nekoliko dana”.

Jermenija i Azerbejdžan dogovorili su se prošle nedelje o prekidu vatre, čime je okončano dvodnevno nasilje povezano sa decenijama starim sporom između bivših sovjetskih republika oko teritorije Nagorno-Karabaha.

U borbama, od 12. do 14. septembra, za koje je svaka strana okrivila drugu, poginulo je više od 170 vojnika i to je najsmrtonosniji sukob od šestonedeljnog rata 2020. godine, u kojem je uz hiljade mrtvih, Azerbejdžan ostvario značajne teritorijalne dobitke u i oko Nagorno-Karabaha, navodi Rojters.

1 COMMENT

  1. Što se nisi prije javio, onda sigurno ne bi ni došlo do sukoba, jer tvoja se sluša, pošto ti govoriš ono, što cela međunarodna zajednica, odnosno ceo svet, misli!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here