EPA
Entoni Blinken

Američki državni sekretar Entoni Blinken obećao je u razgovoru sa svojim ukrajinskim kolegom Dmitrijem Kulebom da će Ukrajini pružiti aktivnu vojnu pomoć, saopštio je portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

– Obećao je da će nastaviti da pruža aktivnu ekonomsku i vojnu pomoć Ukrajini – rekao je Prajs.

Blinken je takođe rekao da Sjedinjene Američke Države „daju prioritet suverenitetu Ukrajine, teritorijalnom integritetu i evroatlantskim težnjama“.

Blinken i Kuleba takođe su razgovarali o „diplomatskom rešenju pitanja ruske agresije na istoku Ukrajine i Krimu“.

– Državni sekretar Blinken istakao je da je važno da Ukrajina podržava napredak u borbi protiv korupcije, realizaciji principa vladavine zakona, kao i u ekonomskim reformama – dodao je Prajs.

Prema njegovim rečima, takođe je razgovarano o borbi protiv koronavirusa.

Odnosi Moskve i Kijeva pogoršali su se zbog situacije u Donbasu. Ukrajinske vlasti su ranije više puta optuživale Moskvu za mešanje u unutrašnje stvari zemlje. U januaru 2015. godine Vrhovna rada usvojila je izjavu u kojoj se Rusija naziva „zemljom agresorom“.

Moskva negira optužbe ukrajinske strane i naziva ih neprihvatljivim. Rusija je više puta isticala da nije strana u unutrašnjem ukrajinskom sukobu i da je zainteresovana da Kijev prevaziđe političku i ekonomsku krizu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here