Tanjug/AP
Državni sekretar SAD Entoni Blinken

Sjedinjene Američke Države pozvale su Rusiju da odmah oslobodi Ukrajince koje je nezakonito deportovala i dozvoli pristup međunarodnim posmatračima, pozivajući se na izveštaje da Moskva daje ukrajinsku decu na usvajanje, a hiljade drugih se vode kao nestala.

– Nezakonito premeštanje i deportacija zaštićenih osoba teško je kršenje Četvrte ženevske konvencije o zaštiti civila i predstavlja ratni zločin. Procene iz različitih izvora, uključujući rusku vladu, pokazuju da su ruske vlasti ispitale, pritvorile i nasilno deportovale između 900.000 i 1,6 miliona ukrajinskih državljana, uključujući 260.000 dece, iz njihovih domova u Rusiju često u izolovane regione na Dalekom istoku – izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken, prenosi Rojters.

Blinken je u saopštenju naveo da izveštaji ukazuju na to da je Moskva „namerno odvajala ukrajinsku decu od njihovih roditelja ili otimala iz sirotišta pre nego što ih je dala na usvajanje na svojoj teritoriji“.

Ukrajinski zvaničnici zatražili su podršku Crvenog krsta i optužili Rusiju da je deportovala stotine hiljada ljudi iz područja Ukrajine pod ruskom kontrolom i slala ih u takozvane „filtracione logore“, gde su im oduzimana lična dokumenta, navodi Rojters.

Ruska ambasada u SAD saopštila je da su komentari Vašingtona „pokušaj da se raspali rusofobija“.

„Pokušaj Vašingtona da ocrni Oružane snage Ruske Federacije očigledno je povezan sa nezadovoljstvom zbog uspeha specijalne vojne operacije“, navodi se u objavi ruske ambasade na Fejsbuku, prenosi Rojters.

Ambasada je saopštila da su humanitarni koridori u Ukrajini operativni, a „izjave o nasilnom oduzimanju ukrajinskih pasoša zapadne dezinformacije lošeg kvaliteta“.

Ženevske konvencije iz 1949. godine zabranjuju masovno prisilno premeštanje civila tokom sukoba na teritoriju okupacione sile, klasifikujući to kao ratni zločin, navodi britanska agencija.

4 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here