EPA/JEON HEON-KYUN
Entoni Blinken

Američki državni sekretar Entoni Blinken je, govoreći o podršci koju Vašington pruža Kijevu, izjavio da su Sjedinjene Američke Države fokusirane da pomognu Ukrajini da povrati teritorije koje je Rusija okupirala od početka specijalne vojne operacije – 24. februara ove godine.

– Naš fokus se ogleda u daljem nastavku tekućih akcija kako bi se Ukrajina snabdela neophodnim za odbranu i vraćanje teritorije koja je okupirana, počev od 24. februara – izjavio je Blinken na konferenciji izdanja “Vol strit žurnala”.

Državni sekretar je takođe naglasio da je pored vojne, Kijevu takođe potrebna ekonomska i humanitarna pomoć.

On je, istovremeno, izbegao da direktno odgovori na pitanje mogu li Ukrajinci da “vrate Krim”, rekavši da Ukrajinci sami odlučuju “kuda žele da idu i kada”, ali “uz našu podršku i podršku desetak svetskih zemalja”.

Blinken je naglasio da SAD žele da mirovni pregovori oko Ukrajine donesu pravedan i dugotrajan mir.

Prema njegovim rečima, Vašington želi da izbegne “namešteni” mir za Ukrajinu.

On je još istakao da SAD rade sa članicama G7, Evropskom unijom, Svetskom bankom, Evropskom bankom za rekonstrukciju i razvoj na obnavljanju energetske infrastrukture Ukrajine.

1 COMMENT

  1. Očigledno je da Blinken misli da mu je to Srbija, pa može da ih natera da povuku svoju vojsku sa osvojene teritorije…videli su Rusi šta je bilo na Kosovu i Metohiji, posle povlačenja vojske Srbije i pored rezolucije 1244 – instalirana okupatorska albanska vlast koja ima za cilj da protera Srbe…to bi se isto desilo i sa Rusima sa Kima i Donbasa…ono što je bliže stvarnosti je da SAD pritisnu Zelenskog i prepuste Ukrajnu Rusiji, a onda će prepustiti i tzv. Kosovo Srbiji…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here