Tanjug/AP
Državni sekretar SAD Entoni Blinken

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da će danas razgovarati sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom.

Blinken je na Fidžiju, gde je prisustvovao sastanku sa pacifičkim liderima, rekao da će pitati Lavrova o odgovoru Moskve na predloge SAD za rešavanje krize, prenosi Rojters.

– Do sada smo iz Moskve videli samo eskalaciju. Ovo je ključni trenutak: spremni smo šta god da se desi – istakao je Blinken na pres konferenciji.

Ponovio je da će Vašington i njegovi saveznici brzo uvesti ozbiljne ekonomske sankcije ako Rusija izvrši, kako je rekao, “invaziju” na Ukrajinu.

Na pitanje da prokomentriše informacije da će SAD evakuisati svoju ambasadu u Kijevu, Blinken je rekao da će o ambasadi u Kijevu više reći u narednim satima.

Naglasio je da su SAD spremne da odigraju svoju ulogu ako je Rusija zainteresovana za rešavanje ukrajinske krize diplomatskim putem, ali da su takođe spremne u slučaju da Moskva izabere, kako je rekao, “put agresije”.

– Ako predsednik Putin odluči da preduzme vojnu akciju, mi ćemo brzo uvesti oštre ekonomske sankcije u koordinaciji sa saveznicima i partnerima širom sveta – naveo je američki državni sekretar.

Dodao je da će Sjedinjene Države ojačati odbrambene sposobnosti Ukrajine, kao i svoje saveznike na istočnom krilu NATO.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here