EPA/ETIENNE LAURENT
Entoni Blinken

Američki državni sekretar Entoni Blinken smatra da je Rusija, kao i svaka druga zemlja, dužna da suzbija sajber-napade kao što je onaj počinjen protiv operatora cevovoda kompanije “Kolonijal pajplajn”.

– Nažalost, vidimo novi front za sajber pretnje, a to su kriminalne organizacije koje koriste takozvani ransomver kako bi kao taoce držale kompanije i važne infrastrukturne objekte da bi ostvarile finansijsku korist – rekao je Blinken za špansku redakciju CNN.

– Mislim da je svaka zemlja dužna da učini sve što je moguće kako bi pronašla ove (zločinačke) organizacije, privela ih pred lice pravde, uključujući i slučaj napada na “Kolonijal pajplajn”. Organizacija odgovorna za ovaj napad, njeni lideri bili su u Rusiji, nalaze se u Rusiji, pa smatram da je Rusija obavezna da se pobrine da se ovo ne nastavi – dodao je on.

Ranije je kompanija “Kolonijal pajplajn” saopštila da je podvrgnuta sajber-napadu. Kompanija je zbog toga ugasila neke sisteme “kako bi obuzdala pretnju koja je privremeno zaustavila sve operacije povezane sa cevovodom i koje su uticale na neke informacione sisteme”.

Kako izveštavaju mediji, sajber-napad je izvršen uz pomoć ransomvera. Agencija Blumberg je, između ostalog, pisala bi da iza napada mogli da stoje napadači iz kriminalne grupe “Dark sajd”, koji su uspeli da ukradu sto gigabajta podataka o kompaniji “Kolonijal pajplajn”.

Američke vlasti proglasile su regionalnu vanrednu situaciju zbog prekida rada kompanije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here