EPA/Maxim Shipenkov
Marija Zaharova

Izjave američkog državnog sekretara Entonija Blinkena o ulozi Rusije u Kazahstanu su detinjaste priče i očaj zbog nedostatka argumenata, izjavila je zvaničnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

– Rekli ste da je to rusofobija. A ja mislim da je to očaj i nedostatak argumenata. Ili očaj zbog nedostatka argumenata. Vidite, u situaciji kada se sada postavljaju pitanja američkim predstavnicima oko Kazahstana, oni su javno zatečeni, ne znaju šta da kažu. Pogledajte ovo detinjasto brbljanje i gluposti o kojima pričaju – izjavila je Zaharova na Jutjub kanalu Solovjev uživo, prenosi agencija Ria Novosti.

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je ranije da su SAD zabrinute zbog događaja u Kazahstanu, ali da veruju da ova država može sama da se izbori bez pomoći Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB).

– Jedna lekcija iz prošlosti, kada su Rusi u vašoj kući, može biti teško naterati ih da odu – izjavio je Blinken govoreći o ulozi ODKB u rešavanju krizne situacije u Kazahstanu.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije ocenilo je da je Blinken o događajima u Kazahstanu govorio u, kako je navedeno, “svom tipično bezobraznom maniru”.

„Ako Entoni Blinken toliko voli časove istorije, onda neka ima u vidu sledeće: kada su Amerikanci u vašoj kucći, može biti teško ostati živ, ne biti opljačkan ili silovan“, navelo je rusko ministarstvo, prenose RIA Novosti.

Protesti u Kazahstanu, gde je trenutno na snazi vanredno stanje, izbili su 2. januara u regionu Mangistau zbog skoka cena goriva, da bi se kasnije proširili na više gradova, uključujući Alma Atu, i prerasli u masovne nerede i pljačke.

U sukobima učesnika protesta sa vojskom i policijom, prema podacima kazahstanskog Ministarstva unutrašnjih poslova, poginulo je 26 osoba, procenjuje se da je povređeno više od 1.000 ljudi, a oko 3.000 uhapšeno.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here