BND: Prorusi ukrali oružje i oborili “malezija erlajns”

Nemci optužuju i Ruse i Ukrajince da su falsifikovali dokaze
 

Načelnik nemačke Savezne obaveštajne službe (BND) Gerhard Šindler je 8. oktobra pred parlamentarnim nadzornim sekretarijatom izložio svoje zaključke o padu MH17, donete na osnovu fotografija i satelitskih snimak, precizira Špigl.

 

Šindler je rekao da su prorusi na istoku Ukrajine iz jedne vojne baze ukrali projektile Buk zemlja-vazduh srednjeg dometa i upotrebili ih za rušenje aviona Malezija erlajnsa 17. jula.

 

BND na ovaj način delimično preuzima tezu američke vlade, koja takođe govori o projektilu Buk tipa SA-11, ispaljenom s područja koje pod kontrolom drže prorusi, Međutim, Amerikanci tvrde da je raketni sastav "dopremljen iz Rusije i predat separatistima na korišćenje".

 

Komentarišući istragu koju su vodili holandski stručnjaci, koja se 9. septembra završila prvim izveštajem, ali bez utvrđivanja odgovornosti za rušenje aviona, predsednik BND je optužio i Ukrajinu i Rusiju za falsifikovanje dokaznih materijala predatih istražiteljima.

 

Kijev i Moskva se međusobno optužuju za rušenje aviona. Dok Ukrajina tvrdi da je avion srušen raketom Buk koju je ruski predsednik Vladimir Putin "ljubazno ponudio pobunjenicima", Rusija tvrdi da se nedaleko od malezijskog civilnog aviona nalazio ukrajinski lovac bombarder i da su projektili zemlja-vazduh već bili postavljeni u tom području.

 

Stručnjaci sudske medicine identifikovali su 272 žrtve pada aviona, čiji su posmrtni ostaci upućeni u Holandiju, pošto je dve trećine putnika bilo iz te zemlje.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime