U pokušaju osmišljavanja taktike za saniranje posledica klimatskih promena grupa indonezijskih dizajnera predlaže izgradnju podmornica za pravljenje leda. One bi plovile polarnim vodama i umesto torpeda u more ispuštale sante leda.

To idejno rešenje je na nedavnom međunarodnom dizajnerskom takmičenju ASA 2019 osvolilo srebrnu medalju.

Flota podmornica koja led proizvodi 24 sata dnevno mogla bi brzo napraviti veću ledenu ploču, smatraju dizajneri na čelu s arhitektom Farisom Rajakom Kotahatuhahaom iz Džakarte.

Stručnjaci hvale dizajnersku viziju, ali pritom sumnjanju u konačnu realizaciju projekta.

– To je poput pokušaja spašavanja dvorca od pijeska na plaži na koju nadire plima – tvrdi Makl Man, profesor atmosferskih nauka na Pen Stejt fakultetu .

Slično misli i Mark Sereze, direktor Nacionalnog centra za podatke o snegu i ledu sa Fakulteta Kolorado.

– Kako sastaviti flotu od 10.000 podmornica? Ko će ih izgraditi, koliko im energije treba i kako će se podmornice napajati strujom? –  pita se Serreze.

– Ako ih neće pokretati vetar ili neki drugi čisti izvor energije, te bi podmornice sagorevanjem fosilnih goriva proizvodile stakleničke plinove pa bi šteta bila veća od koristi. – dodaje direktor.

Serezea brinu i drugi nedavni predlozi geoinženjeringa, od raspršivanje aerosola do raspoređivanja miliona vetrenjača koje bi crpile morsku vodu i raspršivale je po ledenim prostranstvima. Takvi planovi često nisu izvodljivi, smatra on, a mogli bi izazvati nesagledive posledice.

– Prskanje aerosola u jednoj regiji moglo bi da dovede do suše u drugoj – smatra Serreze koji geoinženjering ipak smatra važnim alatom u borbi protiv klimatskih promena. No s takvim stvarima treba biti na oprezu.

– Ne bi samo tako trebalo ići tim putem. No, ako je to jedini put, onda se isplati probati – zaključuje on.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here