EPA/Vincent Jannink
Džek Bobridž

Australijski biciklistički šampion Džek Bobridž osuđen je na više od četiri godine zatvora zbog dilovanja droge u više navrata posle povlačenja iz sveta sporta nakon Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru, a gde je osvojio srebrnu medalju.

On je osuđen po četiri tačke optužnice da je snabdevao tabletama ekstazija bivšeg prijatelja u Pertu, između marta i avgusta 2017. godine. Okružni sud je utvrdio da je taj prijatelj Aleks Megregor potom drogu preprodavao čoveku koji je zapravo bio policajac na tajnom zadatku, infiltriran u svet podzemlja, sa zadatkom da otkrije linije snabdevanja, odnosno preko koga droga dospeva na ulice, noćne klubove i barove.

Bobridž je priznao da je i sam korisnik opijata, uključujući kokain i ekstazi, a koje je počeo da uzima dok je živeo “životom stalnih žurki dok je još bio aktivni biciklista u Evropi.”

Tokom svedočenja pred sudom je naveo i imena još dvojice australijskih biciklista za koje tvrdi da su uzimali drogu zajedno sa njim, ali su njihova imena zatajena od javnosti odlukom sudije Stivena Skota, dok istraga traje. Sudija Skot je rekao Bobridžu da je njegova situacija “potpuna tragedija”, te je napomenuo da navika uzimanja droge ne opravdava njegov postupak da drogu prodaje drugima. Sudija je podsetio i da je ekstazi droga izbora mladih ljudi od kojih su mnogi i preminuli.

– Zajednica mora da razume da ćemo sve dilere propisno kazniti – rekao je sudija Skot.

Bobridžov advokat Sem Vandongen je na sudu tvrdio da je njegov klijent nedužan, da nije mogao da se nosi sa “sunovratom karijere i da je sve posledica toga što je oboleo od reumatskog artritisa”.

Bobridž je osuđen na četiri i po godine zatvora, ali će uz dobro vladanje i rehabilitaciju imati pravo na uslovni otpust posle dve godine. Na suđenju se moglo čuti da je policija uspela da dokaže da je prodavao svom prijatelju između 10 i 99 tableta ekstazija u svakoj turi.

Kontrateza

Tokom celog suđenja Bobridž je tvrdio da nikome nije prodavao drogu, te da je zapravo bilo obrnuto, odnosno da je Megregor bio taj koji je njemu prodavao narkotike.

Osvajač medalja

Bobridž je 2012. na Olimpijskim igrama u Londonu osvojio srebrnu medalju, dok je osvajao i četiri zlatne medalje na Igrama Komonvelta 2010. i 2014. godine, uz srebro na Olimpijskim igrama u Riju.