Tanjug
Aleksandar Bocan-Harčenko

Priština metodično i tvrdoglavo jača prisustvo svojih snaga na severu Kosova i situacija je tamo veoma opasna, ocenio je večeras ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko, naglašavaju ću da se nastavlja kampanja zastrašivanja i ugnjetavanja srpskog stanovništva.

“Cilj je osvajanje, zauzimanje severa pokrajine. Uz popustljivost, čak i podršku Zapada. Zar je moguće smatrati ubedljivim tvrdnje njegovih predstavnika o tome da nisu u stanju da utiču na Prištinu? Naravno da ne. Svesno se radi na zaoštravanju sukoba”, naveo je Bocan-Harčenko u saopštenju koje je prenela ruska ambasada u Beogradu.

Kako ističe, nemoguće je ne primetiti da se eskalacija na Kosovu odvija u sklopu sastanaka o Zapadnom Balkanu i razgovora o značaju stabilnosti u regionu.

– Ali apsolutno ništa se ne radi za normalizaciju alarmantne situacije u pokrajini. Kriza je potrebna Zapadu da izvrši pritisak na Beograd, da drži srpski svet u strahu – smatra Bocan-Harčenko, prenosi Tanjug.

Ambasador Rusije kaže da je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković potpuno u pravu, kada podseća na izvesnu odredbu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN o povratku srpskog policijskog osoblja na Kosovo.

– Razume se, zapadnjaci ne mare za sprovođenje onoga šta je usaglašeno uz njihovo posredovanje. Njihovi su ciljevi sasvim suprotni zadacima rešavanja kriznih pitanja: najvažnije za Zapad je da strana, koju sponzoriše, kupi vreme. To je sada otvoreno priznato u vezi sa Minskim sporazumima. Neću se iznenaditi da ista tužna sudbina čeka i Briselske dogovore, koje Priština i EU ostavljaju na papiru – zaključio je u saopštenju ambasador Rusije.

3 COMMENTS

  1. Dobra analiza. To je bar sada svima jasna podudarnist izmedju Minskog i Briselskog sporazuma. Oni nikad ne ispunjavaju dogovoreno, to je sarena laza. Kvinta kupuje vreme da bi naoruzala Siptare, a posle toga, ce biti kao i u Ukrajini, ko vise osvoji. Da sam na mestu, nase vlasti u Srbiji, ne bih cekao na njihovo naoruzavanje. Zauzmi teritoriju na KiM gde su Srbi i nase svetinje, stvori novu situaciju na terenu, pa cemo o ostatku pregovarati kasnije, ali sa drugih pozicija.

  2. Pa naravno da nece. Tudja ruka svraba ne cese. A i Rusija bi mogla da podigne malo zesce svoj glas i da zastiti Srbe na Kosovu. Od Vucica i sprske vlade imamo ili kukanje, ili optuzbe, hodaju od Brisela do Bg i nazad, stalno kao “ne damo Kosovo”, a Kosovo samo nastavlja i tone potpuno u siptarske ruke.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here