Tanjug
Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko

Rusija poštuje nacionalne interese Srbije i razume njenu poziciju pod pritiskom da uvede sankcije Moskvi, kaže ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko i ističe da Moskva ne traži ništa od Beograda znajući, kako kaže, doslednost predsednika Srbije Aleksandra Vučića i njegov temeljni stav oko ključnih pitanja kao što su razvoj Srbije i njeno ponašanje u spoljnoj politici.

Bocan-Harčenko je rekao da Zapadu nije stalo do interesa drugih, čak iako su to zemlje koje su kandidati za članstvo u EU, i da ne misli o Srbiji, njenom narodu i mogućim posledicama uvođenja sankcija.

– Njima je važno da se svaka zemlja pridruži njihovom političkom rešenju. Rusija je navikla na pritisak, ali razume da postoji pritisak na Srbiju i ne traži ništa od Srbije, jer je poznato kako se razvijaju naši odnosi poslednjih godina, koji su na nivou strategijske saradnje i partnerstva – kaže Bocan-Harčenko komentarišući zahteve EU, SAD i Velike Britanije da Srbija uvede sankcije Rusiji zbog vojne operacije u Ukrajini.

Ističe da Srbija ima svoje nacionalne interese i da za to Rusija ima razumevanja, kao i da ne traži ništa ni od koga, ni od Srbije sa kojom ima izuzetno prijateljske odnose i saradnju.

– Poštujemo srpski nacionalni interes, a zna se, na osnovu naše saradnje i ponašanja Beograda, da i Srbija uvažava nacionalni interes Rusije. Ne tražimo i ne pitamo ništa znajući doslednost predsednika Srbije i njegov temeljni stav oko ključnih pitanja razvoja Srbije i njenog ponašanja u spoljnoj politici. Na osnovu toga pravimo zaključke i mirni smo – navodi ambasador.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here